Заради Тайван: Сателитни снимки подсказват, че Китай се готви за война с Япония

46372
Заради Тайван: Сателитни снимки подсказват, че Китай се готви за война с Япония
Снимка: Getty Images

Нови сателитни снимки на Синдзян показват, че китайската армия вероятно тренира как да се справи с японския самолет Boeing E-767, който има система АУАКС (далечно радиолокационно откриване и управление, което представлява 360-градусова радарна система, способна да засича обекти във въздуха). Този самолет се използва изключително от Япония и играе важна роля в противоракетната отбрана на страната. Според автора на статия в Asia Times Габриел Хонрада това подсказва, че Пекин се подготвя за военни действия срещу Япония - заради въпроса с Тайван.

E-767, който се експлоатира изключително от Япония, може да открива високоскоростни самолети на малка надморска височина и ракети, които са трудни за засичане от наземните радари поради земния релеф. Освен това тези самолети служат като командни пунктове за обмен на информация между приятелски самолети и насочване на изтребителите към зададените им цели. От 2000 г. четири самолета Е-767 са на въоръжение в Япония и са базирани в авиобаза Хамамацу. Далечината им на полет е 9000 километра, а максималната скорост е 800 километра в час на големи височини. Те са много важни и за наблюдение на островите Рюкю, които формират стратегическа географска линия на сдържане срещу евентуална китайска атака.

СНИМКА: Getty Images

На една от пистите в Синдзян беше видян модел на този самолет, тоест стои въпросът дали Китай разработва тактика да атакува японски въздушни бази в случай на военни действия срещу Тайван. Китай вероятно ще удари японски самолети с АУАКС на земята, тъй като е изключително трудно да ги свалят във въздуха.

Макетът на самолета и пистата за излитане и кацане за проверка на точността на насочването на ракети наподобяват макет на американски самолетоносач, видян по-рано на сателитни снимки. Назряват опасения относно пълномащабни военни учения, които Китай може да провежда в отдалечения западен регион на Синдзян.

Без самолети с АУАКС Япония би загубила способността си да контролира стратегическия архипелаг Рюкю - острови, които пречат на китайски военни кораби и подводници да пробият в Тихия океан, да заобиколят Тайван или да изстрелят балистични ракети от подводници по ключовата американска военна база в Гуам, а може би дори в дълбочина на сушата. Островите Рюкю се използват от Япония като постове за ранно предупреждение и наблюдение, логистични транспортни центрове и укрепления за защита срещу китайските военноморски сили.

Последните сателитни изображения разкриват за първи път подготовката на Китай за военни действия срещу Япония, докато преди това китайската армия е тренирала само атаки срещу американски военни кораби и бази. Акцентът върху определянето на самолети с АУАКС като цели за удар може да показва, че Китай обмисля вариант за системна война, при който фокусът не е върху унищожаването на вражеските сили на бойното поле, а върху унищожаването, дестабилизирането и сриването на функционалността на операционната система на противника. Това може да се постигне с помощта на кинетични и некинетични удари в ключови точки и възли при използване на по-надеждни, функционални и адаптивни операционни системи. Ако дори един самолет с АУАКС бъде унищожен или изваден от строя, в противовъздушната отбрана на Япония ще се появи сериозна празнина и ще отнеме време, за да бъде запълнена.

Унищожаването на японските E-767 ще има огромно въздействие върху противоракетната отбрана и въздушните битки над Рюкю, тъй като способността на страната да се справя с китайските крилати ракети и тактика за атака във въздушен боен строй ще бъде сериозно компрометирана.

Без АУАКС Япония би загубила редица възможности за затваряне на пропуски в наземната радарна мрежа за противовъздушна отбрана, което по-късно може да се използва за насочване на крилати ракети за удари по радарни станции и по наземни ракетни системи (ПВО). Загубата на E-767 и значителен брой радарни станции би лишила Япония от възможността да избира времето за излитане на изтребители, за да отблъсне нахлуването на числено превъзхождащ противник. Подобен сценарий може да изведе японската ВВС от експлоатация, принуждавайки я да извършва непрекъснати бойни въздушни патрули, за да се компенсира загубата на критични възли и комуникационни центрове.

Всичко това играе в полза на китайската стратегия да принуждава противника да поддържа оперативен темп отвъд възможното. Умората на пилота и наземния оператор може да доведе до грешни изчисления, нежелана ескалация, аварии и загуба на самолет поради износване на оборудването, трудности с логистиката и поддръжката.

Китай може да започне учения за унищожаване на японски самолети с АУАКС на земята в отговор на предполагаемите усилия на Япония да практикува ответни удари срещу китайски бази и функции за командване и контрол.

Японски експерти по сигурността пресметнаха, че Китай има 1900 ракети с малък до среден обсег, които могат да достигнат до Япония, а японското правителство обмисля възпиращ ответен удар, каза японският външен министър Йошимаса Хаяши на заседание на парламента.

"Съгласно конституцията атака срещу база с управляеми ракети попада в обхвата на самоотбрана, ако правителството прецени, че няма други средства за защита на страната", каза заместник-министърът на отбраната Макото Оники на същото заседание.

През 2017 г. Япония обяви намерението си да придобие крилати ракети "въздух-въздух" (ALCM) с голям обсег, които да бъдат изстреляни извън обсега на противовъздушната отбрана на противника. Токио също така планира да оборудва изтребителите F-35A с ракетите Joint Strike Missile (JSM) и да модифицира изтребителите F-15 за употреба на противокорабни ракети с голям обсег и ракети "въздух-земя" с инерционно насочване. Докато JSM и противокорабните ракети имат обхват от 500 километра, JASSM-ER може да поразява цели на разстояние до 1000 километра. На фона на нарастващото напрежение в Източно- и Южнокитайско море, тези ракети имат достатъчен обхват, за да бъде нанесен ответен удар по Китай.

Ударен комплекс от изтребители F-35A и модифицирани F-15 могат да бъдат ескорт на системата АУАКС, с цел откриване и насочване на ескортните изтребители към приближаващи се вражески самолети. Китайските изтребители ще се опитат да разбият тези ударни системи, отделяйки японските самолети от F-35A и F-15, лишавайки последните от защита.

ОЩЕ: Ще бъде ли руската инвазия в Украйна вдъхновение за Пекин?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари