Заради заповедта за арест: Светът на Владимир Путин стана много по-малък

7235
Заради заповедта за арест: Светът на Владимир Путин стана много по-малък
Снимка: Kremlin.ru

Президентът Владимир Путин винаги се наслаждаваше на глобалните си излети, изграждайки имиджа си на един от големите лидери, управляващи света. Но сега, докато Кремъл опровергава обвиненията на Международния наказателен съд във военни престъпления срещу него, вътре в стените на Кремъл ще се появи друга реалност. Светът на Путин просто стана много по-малък. Това пише CNN в свой анализ по повод заповедта за арест от МНС към руския лидер.

На срещата на G20 в Хамбург през 2017 г. руският президент прекара часове в разговор насаме с може би най-влиятелния човек в света в този момент – бившия президент Доналд Тръмп. Година по-късно на следващата среща на върха на лидерите на Г-20 в Буенос Айрес Путин се поздравяваше топло със саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман по-малко от два месеца след като подозрението падна върху саудитците за бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Киев: Както подобава на крадец, Путин посети Мариупол под прикритието на нощта

Украинското министерство на отбраната заяви, че изненадващото посещение на президента Владимир Путин, издирван от Международния наказат...

Досега в глобален план Путин можеше да се среща на практика с всички лидери и да показва мускули в чужбина. Това се използваше от него и за укрепване на имиджа му на силен човек у дома – като яздещ кон гол или като ловец на мечки и защитник на руснаците, възпирайки „предполагаемите злонамерени машинации на НАТО, застрашаващи границите на страната“.

ОЩЕ: ООН: Военните престъпления в Украйна може да се причислят към престъпления срещу човечеството

Но всичко това свърши. И Германия, и Аржентина са подписали Римския статут, като това са едва две от 123-те нации, които са задължени, ако Путин се появи отново на прага им, да го екстрадират в Хага, за да бъде изправен пред съда като военнопрестъпник. Вчера германският правосъден министър бе категоричен, че страната му би го арестувала и предала в Хага, ако Путин реши да посети Германия.

Сега руският президент е изправен пред дилема дали да се появи в Делхи за тазгодишната среща на Г-20 през септември. Индия, подобно на САЩ, не е член на Международния наказателен съд, но дали това ще спре министър-председателят Нарендра Моди да реши да го задържи?

Малко след съобщението на МНС президентът на САЩ Джо Байдън, попитан от репортер „трябва ли Путин да бъде съден за военни престъпления“, отговори, че „той очевидно е извършил военни престъпления“, което показва, че Путин очаквано не е добре дошъл в САЩ. Това оставя двусмислен вид правна клопка, в която руският лидер може неволно да се окаже в бъдеще. Без внимателно планиране Путин може да кацне в страна, която не е признала юрисдикцията на МНС и не отговаря на изискванията на международното право, но въпреки това може да вземе решение той да бъде предаден на Хага, например, заради невиждан международен политически натиск или заради собственото им желание да покажат стремеж към международно правосъдие.

„Ню Йорк таймс”: Ето какво стои зад посещенията на Путин в Мариупол и Крим

Необявените предварително посещения на Владимир Путин в Крим и Мариупол са направени в отговор на Международния наказателен съд (МНС), ...

ОЩЕ: "Много силен ход": Байдън с първи коментар на заповедта за арест на Путин

Имайки предвид това, едно е сигурно – малко вероятно е Путин да остави съдбата си на милостта на чуждестранен съд. Така, неговият свят изведнъж се оказа много по-малък дори от нациите, които признават МНС, а това със сигурност ще накърни егото на Путин. Досега единственият друг президент сред 15-те бегълци от МНС бе бившият судански президент Омар ал Башир, който успешно избягва правосъдието както на поста, така и извън него вече над 13 години.

Но международното правосъдие има дълъг обхват. Бившият сръбски президент Слободан Милошович, който подтикна разпадането на бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век, в крайна сметка приключи в Хага през 2001 г. с обвинения във военни престъпления по редица въпроси и почина от сърдечна недостатъчност в затвора там няколко години по-късно. Той беше отстранен от длъжност по конституция, въпреки че никога не избяга от Белград, тъй като според наблюдатели не е очаквал съдебните органи да го предадат на международното правосъдие.

ОЩЕ: Путин в Хага: Взрив от мемове в интернет с диктатора на подсъдимата скамейка (СНИМКИ)

Неговите съучастници в някои от военните му престъпления, военният командир на босненските сърби генерал Ратко Младич и сръбският националистически лидер Радован Караджич, и двамата се опитаха да се укрият от правосъдието. В крайна сметка Младич беше заловен да се крие във ферма на братовчеди близо до Белград; Караджич пък беше забелязан в Белград, въпреки че заряза гладко избръснатия си вид за пълна рошава брада и се крие зад нова самоличност на мистичен лечител. Така и двамата се озоваха пред международното правосъдие в Хага, и двамата бяха осъдени за военни престъпления и двамата все още са в затвора.

"Пазител на ценностите": В това амплоа Путин започва новата си предизборна кампания

Руският диктатор Владимир Путин е започнал подготовката си за предизборната президентска кампания, която ще се проведе през 2024 г., тъ...

Урокът за Путин е, че можете да бягате, но не можете да се скриете. Нещо повече – ако изходим от примера с Милошович, се оказва, че не удържат ли властта, днешните подчинени може утре да станат тъмничари. Не само, че светът на Путин вече е по-малък, но и се оказва, че той е притиснат до стената. Възможностите му, особено ако се гледат през понякога параноичната му призма, са много по-грозни от преди седмица.

ОЩЕ: Русия и Китай: защо са съвсем неравностойни партньори?

Все пак руският президент има приятели, на които може да разчита, поне засега. Президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде в Москва в понеделник, за да предостави на Путин перфектния имидж, за да подсили иначе влошения му авторитет. Това, което ще тревожи другите във вътрешната орбита на Путин, обаче, са последиците за тях. Могат ли да бъдат изправени и те пред подобни обвинения, ще могат ли безопасно да посещават децата си, разпръснати в най-добрите училища и университети в Европа, без страх от арест, да получат достъп до своите офшорни активи, дори безопасно да се пекат на слънце в ОАЕ, новото място на елита на Москва или да запази маса в луксозен ресторант край Босфора в Истанбул?

Главният прокурор на МНС Карим Хан е пределно ясен – никой не е забранен, „определено никой не трябва да смята, че може да действа и да извършва геноцид или престъпления срещу човечеството или военни престъпления безнаказано“. Колкото повече потенциални обвиняеми са от Кремъл и неговата защитна прегръдка, толкова по-големи ще бъдат потенциалните разклонения.

Главният съдия Питор Хофмански каза, че се надява обвиненията на Путин да бъдат „възпиращо средство“, но засега настроението в Русия е умишлено фалшиво приповдигнато. Реалността за Путин и границите на неговия умален свят обаче тепърва ще бъдат осъзнати. Както и че този път няма връщане назад.

Висш американски служител: Антируските санкции ще паднат, ако Путин бъде съден в Хага

Русия няма да постигне отмяна на международните санкции, докато президентът Владимир Путин и детският омбудсман Мария Лвова-Белова не б...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com