Защо Гърция и Турция се обвиняват взаимно във "варварство"?

2624
Защо Гърция и Турция се обвиняват взаимно във "варварство"?
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на външните работи на Турция осъди неотдавнашните изявления на гръцкия външен министър Никос Дендиас, който нарече страната „варварска“, пише турското издание Sabah в свой анализ.

Говорителят на Външното министерство Хами Аксой разкритикува изказването и заяви, че правейки такова изявление, Гърция забравя собственото си варварство.

Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен, предаде БНР.  ...

„Срамно е, че страната, която извършва всички тези актове на жестокост срещу невинни цивилни на границата, нарича Турция „варварска“. Гръцката държава първо трябва да се отърве от собственото си варварство“, заяви Аксой, като подчерта, че Гърция нарушава човешките права по своите граници.

Гръцкото правителство следва политика на създаване на напрежение, а не на диалог с Турция и работи на принципа „врагът на моя враг е мой приятел“.

Аксой подчерта, че насилието срещу мигранти и бежанци по гръцките граници е документирано в доклади на международни организации за правата на човека. Аксой призова гръцкото правителство да зачита правата на мигрантите и бежанците и да се въздържа от насилие и грубо отношение.

„Тези, които твърдят, че са люлка на цивилизацията, също трябва да уважават хората с друга религия и които говорят различни езици“, подчерта турският дипломат.

В сряда беше официално оповестено, че Гърция ще засили полицейските патрули по границата си с Турция, тъй като страната се подготвя за нов приток от мигранти. В района на Еврос (Марица) ще бъдат изпратени допълнително 400 полицаи „като предпазна мярка“.

Гръцката полиция засилва присъствието си по река Марица

Гръцката полиция е решила да изпрати 14 допълнителни отряда по североизточната граница на страната с Турция, като така да подкрепи вече...

Граничната зона беше мястото на сблъсъци през март, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на мигрантите и търсещите убежище да стигнат до Европейския съюз.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос заяви пред телевизия „Скай“, че Атина е наясно с „определени изявления, които предполагат, че ще се сблъскаме отново с натиск върху нашите граници, особено върху сухопътните“.

След инцидентите с бежанците през март март Атина заяви, че ще разшири граничната ограда в района, което доведе до нов спор с Анкара.

Турция е категорична, че трябва да се проведат консултации по този въпрос, тъй като коритото на реката се е променило значително „поради естествени и изкуствени причини“ след установяването на границата през 1926 г. Според Анкара е необходима „техническа координация“ и тя не би позволила никакви промени на границата си.

Гърция от своя страна твърди, че границата е непроменена и че не е длъжна да се консултира с Турция относно инфраструктурата на своя територия, отбелязва още Sabah, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари