Защо Китай си търси виновник за коронавируса в лицето на САЩ?

12835
Защо Китай си търси виновник за коронавируса в лицето на САЩ?
Снимка: Getty

Расте броят и на заразените, и на починалите от новия коронавирус в Китай. А междувременно властта в Пекин си търси виновник за бедствието. САЩ „постоянно създават и разпространяват паника“, заяви говорителят на Китайското външно министерство Хуа Чунин в началото на месец февруари в свое изявление, свързано с коронавируса, който вече е разпространен в цялата страна.

Американското издание The National Interest в свой материал, цитиран от агенция "Фокус", пише по темата, опитвайки се да даде отговор на въпроса кой е виновен за вирусната пандемия.

Става ясно, че управляваният от Китайската комунистическа партия таблоид Global Times е обвинил Вашингтон в "неморални действия" и няколко пъти заяви, че отговорът на западните страни на болестта е изпълнен с „расизъм“ и „митология“. От своя страна изданието обвини Вашингтон, че „са се провалили в опитите си да приемат ефективни мерки за контрол (на различни болести), което предизвика разпространението на вируса“ H1N1 през 2009 г., (или т.нар. „свински грип“). Всъщност отговорът на САЩ на заразата, която се появи за първи път в Мексико, беше бърз и ефективен според повечето експерти.

След спешния съвет на ЕС: Засега няма опасност от коронавируса

След спешния съвет на здравните министри на ЕС снощи беше обявено, че Европейският съюз не обяви извънредно положение заради новия кита...

Говорителят на Външното министерство обвини още Вашингтон в това, че не предлагат на Пекин „никаква сериозна подкрепа“, въпреки че Китай по-рано отхвърляше всяко предложение за помощ във връзка с вируса в продължение на почти месец. 

Американското списание отбелязва също така, че китайските лидери атакуват САЩ в опит да пренасочат вниманието от своята собствена некомпетентност в овладяването на кризата. "Те позволиха болестта да се разпространи лесно в ранните ѝ фази и сега компенсират загубеното време, като налагат драконови ограничения над населението. Социалният ред в засегнатите от епидемията региони започва да се разпада и мерките на правителството биват посрещани със съпротива. Появиха се например снимки на работници в защитни костюми, патрулиращи в Ухан (огнището на заразата) с пистолети и автоматични оръжия. Цензурата на Комунистическата партия и опитите ѝ да наложи своята версия на случилото се доведоха неизбежно до бързото разпространяване на слухове, особено такива, свързани с произхода на заразата", пише изданието.

Първоначално китайският лидер Си Дзинпин прибра лаврите от борбата с вируса в Китай. Но докато провалите на правителството ставаха все по-очевидни, той тихо прехвърляше отговорностите на други. 

"Китайските лидери, както припомня Хенри Кисинджър, използват уроци от китайската история, за да формират своите съвременни политики. Затова Си Дзинпин трябва да обърне внимание на две събития от Ухан. Първо, революцията, която сложи край на хилядолетната Китайска империя, започна в този град през октомври 1911 г. Второ, според изчисленията, 10 000 жители на града излязоха на първата по рода си голяма демонстрация, по подобие на тези в Хонконг, през юли 2019 г.", припомня списанието.

МЗ: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. Н...

На 7 февруари, смъртта на Ли Уенлян, лекар от Ухан, който се опита да предупреди страната за коронавируса, предизвика скръб, но и множество критики в града и в социалните мрежи в Китай. Ядосаните китайци, след протестите в Хонконг, отвърнаха като приеха техния химн – “Do you hear the people sing?” („Чувате ли как хората пеят?“ – популярна песен от мюзикъла Les Misérables – бел. ред.).

Китайският народ вече публично заявява, чрез тази песен и по по-директен начин, че истинската болест за тяхната страна е авторитарното управление.

Китайските лидери имат нужда от някой, който да поеме вината. Във време, в което страната има нужда от помощ в борбата с коронавируса, те избират да нападат страната, която може да им окаже най-голяма помощ, счита още американското издание.

Още за коронавируса може да прочетете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари