Защо се стигна до експлозията в Ливан - важните детайли и поуките

5742
Защо се стигна до експлозията в Ливан - важните детайли и поуките
Снимка: Getty Images/Guliver

Съболезнования за ливанския народ. Близо 300 хиляди души са останали без здрав дом. Жертвите са официално засега 135+, но със сигурност тази цифра ще се увеличи, като само Сирия обяви, че 39 сирийски граждани са сред загиналите. Над 4000 са ранените. Загубен е силоз за зърно с над 15 000 тона, огромен брой лекарствени материали са унищожени, включително основни резерви с ваксини.

Три болници са много сериозно засегнати, включително и "Свети Георги", която третира онкоболни, част от които са били наранени с парчета стъкла.

По-голямата част от хотелите в целия град са с разрушения. Загубите се оценяват между 10 и 30 милиарда долара. И всичко това при жестока финансова криза още преди взрива, която увеличи бедността в страната с 50 %, а пандемията с COVID направи нещата дори още по-отчайващи.

Взривът в Бейрут - ще удари ли сериозно по "Хизбула"?

Във вторник столицата на Ливан Бейрут беше разтърсена от най-тежката експлозия след тази, извършена при нападението, при което на 14 фе...

Така започва прочитът на анализатора Дахер Ламот по повод тежката ситуация след експлозията в Ливан. Той се спира в детайли на положението в страната и дълбоките причини да се случи тази трагедия.

Знам, че в социалните мрежи се въртят всякакви теории на конспирациите. Логиката сочи, че нито Израел, нито Хизбула, нито която и да е външна страна е извършила това дело. Виновниците за това нещастие са всички.

Ливан е страна, в която политическите партии не са базирани на политически идеологии. От десетилетия там партиите са етническо-религиозни дружества, чийто капитал е страха между хората, те трупаха дивиденти от религиозните и етническите различия между тях. Партии, които се описваха като леви, центристки или десни, всъщност си бяха християнски/маронитски, православни, сунитски, шиитски, дори арменски, друзки и още какви ли не етно-религиозни формации, които на всичкото отгоре бяха зависими от чужди влияния.

В цялата тази отровна атмосфера изборите в Ливан се превръщаха в цирк, в който всяка религиозна деноминация си гласуваше за "тяхната партия" и резултатите не бяха много различни. Образуваха се две големи коалиции - "8 Март" и "14 Март", в които имаше представители на различни партии, много често несъвместими, единствено с цел да се запази етническото и религиозно равновесие в страната, след което си разпределяха министерствата помежду си. А и по конституция президентът трябва да е християнин, премиерът - мюсюлманин сунит и т.н.

Амониевият нитрат: От манна до проклятие за света

Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил пагубния взрив в Бейрут, е кристално вещество без мирис, което оби...

Затова много хора излязоха на огромни протести още от миналата година. Особено на младите хора им писна от цялата тази пародия на деления и взаимни обвинения.

В този фалш се намесваха редица чужди интереси, включително на Израел, Сирия, Иран, САЩ, Франция, Русия, С.Арабия, Катар, Турция и прочие, които си финансираха съответните фракции. В цялата тази лудница политиците и политически партии хабяха енергия не в разрешаването на проблемите, а в сочене на пръст един срещу друг и евтин популизъм.

В евтино демонизиране на ответната страна и обратното. Така никой не го интересуваше за сигурността на пристанището и за някакви си близо 3000 тона амониева селитра, складирани в Хангар 12, собственост на държавата.

Помните, че и тук в България се взривиха няколко склада със запалителни вещества/оръжия, като никой не пое отговорност. Ние не сме много по-различна ситуация, a имаме партии, които никой не иска, ама няма други. Така че и ние може да извлечем поуки, пише още Ламот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари