Защо турските дронове "Байрактар" изчезнаха от небето над Украйна? (ВИДЕО)

26156
Защо турските дронове "Байрактар" изчезнаха от небето над Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия е свалила почти всеки дрон Bayraktar, който притежава Киев, пише изданието Business Insider. Въпреки че в началото на конфликта тези дронове бяха наречени "спасителите на Украйна", те се оказаха лесна мишена за съвременната руска система за радиоелектронна борба.

В мрежата се появиха множество съобщения и видеоклипове за това как украинските войски ги използват за удари. Популярността им беше толкова голяма, че украинците дори написаха фолк песен за тях, която бързо стана много популярна.

Година след началото на конфликта обаче повечето от тези дронове бяха свалени от руските войски, а тези, които все още са останали, според експерта, сега се използват изключително за разузнаване и наблюдение.

„Общата характеристика на дронове като TB2 е, че работят много добре, при условие, че не са насочени със сложни системи за противовъздушна и електронна отбрана“, каза Самуел Бендет, анализатор и експерт по безпилотни и роботизирани военни системи в британския Център за военноморски анализи. Още: ВИДЕО: Успешен тест на военен дрон на "Байрактар" с украински двигател

"Като сравнително бавен и нисколетящ БПЛА, Bayraktar може да бъде лесна мишена за редица добре установени системи за противовъздушна отбрана. Виждали сме това в Либия и Нагорни Карабах", обясни той.

Руската система за радиоелектронна борба

Русия наистина беше уязвима от ударите на украински дронове през първите месеци на войната, но тя бързо се адаптира и подобри своите възможности за електронна война. Оттогава Русия успешно заглушава и сваля украински дронове, пише още Business Insider.

Миналата година Украйна съобщи, че е получила 50 дрона TB2 от началото на руската инвазия, но до края на 2022 г. те практически изчезнаха от бойното поле.

Командващият руските сили за противовъздушна отбрана генерал-лейтенант Андрей Демин обяви, че само през април руските сили са унищожили повече от 100 дрона. 

Според експерта Бендет украинските военни използват „модерната оптика и сензори на турските дронове, за да контролират атаките на други дронове, но в същото време TB2 остава извън обсега на руските системи за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба“. Още: Производителите на Байрактари: Никога няма да продадем наши дронове на Русия

По последни данни Москва има значително предимство в така наречената „война с дронове“. Business Insider цитира скорошна оценка, че Русия води във войната с дронове и изчислява, че нейните сили свалят около 10 000 украински дрона всеки месец, много от които са примитивни и саморъчно направени.

Електронната война е „ключов компонент“ от тактиката на Москва и е причината Украйна да губи толкова много от своите безпилотни самолети. Това се посочва в доклад, публикуван от Британския кралски институт за отбранителни изследвания.

Изследователи от RUSI (Royal United Services Institute) казаха, че след „катастрофата“ на руската армия в представянето й в началото на инвазията, тя се е адаптирала към условията в Украйна, дори когато се бори с лош морал и ефективно използване на тежка броня и въздушни атаки. Още: Ще посмее ли Путин да взриви бъдещ завод "Байрактар" на зетя на Ердоган?

Украйна все още има инициативата, но няма място за самодоволство", се казва в доклада на института.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари