Защо за Зеленски Бахмут е толкова важен - въпросът е все по-остър

15887
Защо за Зеленски Бахмут е толкова важен - въпросът е все по-остър
Снимка: Getty images

Съмненията относно мъдростта да продължи защитата на опустошения град Бахмут от безмилостните руски атаки се увеличават, но украинският президент Володимир Зеленски упорито настоява висшето командване да продължи изтощителната отбрана, която трае от месеци.

Боевете за Бахмут в Донбас рязко ескалираха в края на миналата година, когато Зеленски разкритикува Москва, че хвърля пушечно месо срещу въоръжените сили на Украйна и изпраща на сигурна смърт войници, включително бивши затворници и наемници от ЧВК "Вагнер". Сега най-кръвопролитната битка в конфликта все повече напомня за Първата световна война, с наводнени окопи и пейзажи, обезобразени от артилерийски огън.

Анализ: Черно море може да реши войната между Русия и Украйна

Военният конфликт в Украйна е поредица от продължителни сухопътни боеве. За правителствата в Киев и Москва обаче Черно море се превърна...

През последните седмици позициите на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут бяха близо до пълно обкръжение, страдаха от "глад за снярди" и понасяха загуби. Затова, както в самата Украйна, така и в чужбина, все по-често се чува мнението, че е време за оттегляне към нова линия на защита. Малцина биха възприели това като голям военен неуспех, въпреки че Русия със сигурност ще се опита да определи това като голяма победа.

"Имаше ясна позиция на целия генерален щаб: да се укрепи тази зона и да се нанесат максималните възможни щети на нашествениците. Всички участници изразиха обща позиция относно по-нататъшното задържане и защита на града", каза Зеленски след среща с главнокомандващия генерал Валерий Залужни и други генерали. Там е обсъден по-нататъшният ход на бойните действия, който все повече тревожи съюзниците на Киев и вече стана обект на остри критики от западни военни анализатори.

Украинският президент съобщи, че за втори път е подкрепен от висшето командване в рамките на последните седмици. Преди десетина дни администрацията разпространи изявление, в което също се подчертава, че Залужни и командващият сухопътните войски генерал Александър Сирски са съгласни с решението да продължи защитата на Бахмут.

Дългосрочната логика на украинските въоръжени сили беше, че Русия търпи непропорционално големи загуби и това би позволило на украинските сили да смажат нашествениците преди контранастъплението на украинската армия, което се очаква тази пролет.

ОЩЕ: Работата на руснаците в Бахмут: Ще го превземем, ама друг път (ВИДЕО)

Поглед от Япония: Предпазливостта в доставките на западни танкове за Украйна е голяма

На 23 февруари 2023 г. министърът на Сухопътните сили на САЩ Кристин Уормът съобщи, че Съединените щати проучват начини да доставят тан...

Град от отломки, счупени тухли и боклук

В украинските редици и сред западните съюзници обаче расте недоволството от решението за продължаване на почти деветмесечните боеве. Първоначално тревогата беше приглушена и звучеше само в кулоарите, но сега все повече излиза наяве.

В социалните мрежи украинските войници все по-често се оплакват от тежкото положение, въпреки че се кълнат да изпълняват дълга си и заповедите. "Бахмут е град от фрагменти, счупени тухли и боклук, а всичко това се пука под краката, сякаш това е съдбата на тези, които са се сражавали тук", пише един от тях в Туитър.

Лейтенант Александър Лейтьоха написа във Фейсбук: "Има катастрофален недостиг на снаряди". Той констатирал, че руснаците са добре окопани и са необходими пет до седем снаряда, за да ударят точно вражеска позиция: "Всички ни обещават да оправят положението". В същото време той призова да не се приемат думите му като призив за отстъпление. "Ще изпълним своя дълг докрай", горчиво завършва младият офицер.

Ключовият стратегически въпрос е: Зеленски дали се е придържал към ненужен принцип и дали битката в Бахмут се е превърнала от тактически необходима - която ще обезкръви руските сили преди мощното контранастъпление на Украйна - във волева конфронтация?

ВИДЕО: Ранен в главата украински боец поваля руския си противник

Видео от близък бой между украински защитник и руския му противник в района на Бахмут близо до Часов Яр споделиха от 71-ва егерска бриг...

Зеленски: Русия ще има открит път към други градове, ако превземе Бахмут

"По целия фронт хората мърморят, тъй като не разбират защо се удържа Бахмут, независимо дали причините са политически или тактически", обясни американският военен анализатор Майкъл Кофман, директор на Центъра за военноморски изследвания на Програма за изследване на Русия.

Самият Кофман посети Бахмут и видя ожесточената боеве със собствените си очи. В подкаста "War on the Rocks" той отбеляза: "Съотношението на загубите е в полза на Украйна и сега, но не толкова, колкото преди. Загубите от украинска страна са много по-големи и тя се нуждае от редовни и значителни подкрепления".

Украинците признаха значителните си загуби в Бахмут, около който Русия постепенно затяга обръча. По техни оценки руснаците губят 7 войници за всеки убит украинец, докато служители на НАТО определят съотношението на убитите на около 5 към 1 "най-малко". Кофман и други военни анализатори обаче са скептични: според тях загубите на страните са сравними.

"Надявам се, че украинското командване наистина разбира какво правят в Бахмут", написа в Туитър Иля Пономаренко, военен журналист за Kyiv Independent.

Пригожин е уличен в лъжа за действия на Путин срещу него (ВИДЕО)

Не сме задавали никакви въпроси на Евгений Пригожин, касаещи среща между Владимир Путин и Николай Патрушев относно ЧВК Вагнер, състояни...

Промяна на позицията

Преди десетина дни пенсионираните американски генерали Дейвид Петреъс и Марк Хертлинг подкрепиха решението на Зеленски да продължи защитата на Бахмут, твърдейки, че загубите от руска страна са много по-големи.

Нещата са се променили през последните няколко седмици, според Роб Лий, бивш офицер от морската пехота, а сега в Изследователския институт за външна политика, Според него, съотношението на жертвите не е добра причина да се държи градът. "Бахмут вече не е подходящ за унищожаване на руски части", написа той в Туитър. Лий отбелязва, че украинските жертви са се увеличили от края на февруари, когато руските сили, включително наемниците на Вагнер и най-добрите части на въздушнодесантните руски войски, заеха позиции в района северно от града.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин няколко пъти намекна, че не вижда тактически или военни причини да се защитава Бахмут. Според него градът в Източна Украйна има повече символично, отколкото оперативно значение и дори предаването му няма да означава, че Москва си е върнала инициативата.

Украинските генерали възразяват срещу подобни забележки: според тях има тактически причини. Залужни написа в Telegram: "Това е ключът към стабилната защита на целия фронт".

"Нож в гърба" на Пригожин: Нов сценарий на вътрешен руски раздор (ВИДЕО)

Готви ли се руският диктатор Владимир Путин да постави под пълен контрол наемническата армия на Евгений Пригожин ЧВК Вагнер? Въпросът с...

The Washington Post съобщи, че американски служители са призовавали украинците да напуснат Бахмут още в края на януари, опасявайки се, че кумулативните жертви ще подкопаят планираната пролетна офанзива на Киев. Украинската страна ги увери, че това няма да повлияе по никакъв начин на настъплението, тъй като в него няма да участват войските, намиращи се сега в Бахмут.

Украинските военни се оплакаха, че Киев жертва зле обучени резервисти точно както руснаците жертват наемниците на Вагнер. Командирът на 46-та десантно-щурмова бригада с позивна "Купол" каза, че в бой са хвърляни неопитни наборници. Той беше понижен, което предизвика коментари на войници в негова защита. Само че командването обясни защо е понижен - говори пред The Washington Post без разрешение и след като му е казано да отиде да обучава войници, той отказва: Скандал с опитен украински командир след интервю за The Washington Post

Кофман се притеснява, че украинците не използват пълните си възможности в Бахмут. Той отбеляза, че градът е разположен в низина и че защитата му не е лесна. "Украинската армия е динамична и нейната сила е в мобилната отбрана. Обратно, укрепените окопи и опитите за съсредоточаване на части под артилерийския обстрел на противника не позволяват да се разгърне напълно нейният потенциал", смята той.

Анализ: Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари