Брой 2 на „Списание за танц" излезе от печат

1104
Брой 2 на „Списание за танц" излезе от печат
Снимка: Списание за танц

От 26 май новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение. „Списание за танц" излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и любителската танцова култура в България и Европа. 

@София Цуцакова – Абенанти,
Фотограф: Стефан Н. Щерев

Водеща тема на брой 2 на „Списание за танц" е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигиталните изкуства от средата на 19. век до днес. Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите, получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит „Танцови уроци за писатели", в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите.

„Списание за танц" отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия - хореографката Мила Искренова. С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

 

@Мила Искренова
Фотограф: Стефан Н. Щерев

„Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина. Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.", споделя главният редактор Ангелина Георгиева. 

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на изданието на dancemag.eu и последвайте „Списание за танц" във Фейсбук и Инстаграм (@dancemageu). До 02 юни броят може да бъде поръчан онлайн от издателите (със съобщение във Фейсбук или на имейл hello@dancemag.eu) и от grishko-bg.com, или да бъде взет от магазин „Гришко" (ул. „Шипка" 34) на преференциална цена. След това списанието ще бъде достъпно във всички отворени обекти, изброени на сайта му.

„Списание за танц" e инициирано от фестивал „Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning", финансиран от Програма „Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект" и „Номад Денс Академи България" с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и със спонсорството на магазин „Гришко".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Откриват националната изложба на българската карикатура

Международно признатия пакистански художник Раджа Чангез Султан с изложба в Галерия Vivacom Art Hall

"Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com