Художникът Светла Радулова: Изкуството трябва да се живее!

15843
Художникът Светла Радулова: Изкуството трябва да се живее!

Светла Радулова е родена през 1981 г. в София. Завършва „Керамика” в НХА. Живее и твори в София. Живописта винаги я е привличала и държала будна. Първата ѝ самостоятелна изложба е във Франция. Следват няколко общи изложби извън България. През 2014 г. прави изложба „Точката, от която няма връщане” в София, а през 2015-а - „Индустриална симфония” отново в София.

На 14-и януари от 18.30 ч в галерия „Форум” (бул. „Васил Левски” 93 А, София) ще бъде открита изложбата „Пребиваване в другия”. За нея Светла Радулова казва:

„Малко отделено време за другия. Малко съпричастност и любов. Изразяване на емоционалност, опит да откриеш душата на човека срещу теб. А какво по-хубаво от това да се запамети в едно платно. Пребиваването в теб ми дава много, посочва пътя ми, който винаги води до себеоткриване. Ако мога малко да остана в теб, ще съм богата, ще те намеря, ще намеря себе си.”

Предстоящата изложба си кръстила „Пребиваване в другия”. Какво намираш в другия?

Понякога всичко, понякога абсолютно нищо. Започна да ми става интересно, когато не намирам нищо. Чудя се дали хората са станали толкова затворени, откъснати от всичко и всеки, пребиваващи само в собствените си светове. Комуникацията в днешно време явно е от друго измерение. Надявам се това да има своите плюсове, може би ще бъдат засилени други сетива, ще се развие нещо друго... Кой знае? Иначе, иска ми се да намирам искреност и истинност, друго всичко ще си дойде само. Емоциите, свързани с хората около мен, създават светове. Понякога оставам там за по-дълго.

Не е ли вярно, че хората на изкуството не могат да излязат от собственото си аз и да погледнат в другия?

Не мисля. Ако беше така, изкуството нямаше да търпи развитие. Едно е да си вглъбен, друго е да не те интересува никой около теб.

Какво ново ще видим в предстоящата изложба?

Живко Иванов показа златна ябълка, плашило и пейзажи от Тоскана в Бургас

Десетки приятели на изкуството на Живко Иванов посетиха изложбата му „ЖивКопис” на Ивановден в бургаската галерия „Не...

Нови живописни платна, заедно с няколко пластики. Новото е, че са нови и за мен, изменят се постоянно. Работата по определена тема ми разгръща нови възможности в емоционален и техничен план.

Ти си доста активен художник. Задължителна ли е отдадеността за един човек на изкуството?

Абсолютно задължително. И то отдадеността към всичко! Самият процес по създаването на една изложба е дълъг, времето за изпъленение може да е и кратко, но отдолу стои дълъг период от натрупване, наслагване и осмисляне на идеята. За да можеш да я пресъздадеш, трябва напълно да си се отдал, да си го изживял. Изкуството трябва да се живее.

Кое за теб е по-важно – методът или смисълът?

И двете. С разлличен метод можеш да предадеш различен смисъл... Но явно първо е смисълът.

Природопластика, художествен текстил и полимерна глина на занаятчийска изложба в Асеновград

Обща изложба на точно 10 самоуки асеновградски майстори занаятчии, които представиха свои ръчно изработени произведения, бе подредена в...

Кога разбра, че ще рисуваш и няма да правиш нищо друго? Изобщо възможно ли е това днес в България?

Когато разбрах, че не е необходимо да имам четки и хубави бои, за да рисувам. Достатъчно ми беше домакинска гъба и задната страна на някои календар. Ако не си отдаден напълно..., нищо няма да бъде възможно. Не само в България, а навсякъде по света.

Казват, че понякога е достатъчно човек да си вярва. А доколко е важно широката публика да вярва в теб или е достатъчна оценката на критиката?

Ако ти си вярваш, и другите ще вярват в теб – това не е банална фраза, а абсолютната истина. Трудно ми е да говоря за публика и критика в България. Публиката почти липсва, а критиката...

Кои са учителите, които никога няма да забравиш?

„Шедьовърът отвъд диагнозата“ - изложба „без думи“ на деца от ЦНСТ Асеновград

Първата асеновградска изложба „без думи“ с художествени творения вече е факт. Тя бе създадена от деца и младежи с умствена ...

Всичко и всеки е мой учител. По-скоро ще забравя онова, което трябва да преглъщам – липсата на култура, липсата на човечност... Въпреки че и това е стимул за един автор.

Какво мислиш за разделението на творческите среди на „СБХ” и т.нар. ъндърграунд? Ти от кои си?

Не се чувствам принадлежаща на нито едно от двете. А и е по-добре да не мисля.

Вижте творбите на Светла Радулова ТУК.

Интервю на Диана Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com