Изложба на Свилен Стефанов в КИЦ на Р. Северна Македония

2574
Изложба на Свилен Стефанов в КИЦ на Р. Северна Македония
Снимка: КИЦ на РСМ

На 28 септември (понеделник) 2020 в галерията на КИЦ на РСМ в София ще бъде открита изложба на художника Свилен Стефанов. След „Изгубени пространства“ на Мариян Дзингаров, тази втора изложба от проекта „Свързване“ на КИЦ на РСМ в София е в духа на свързването на творчествата на авторите от Северна Македония и България.

Свилен Стефанов (1966, София) е художник, историк на изкуството, критик и куратор. Живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия в София. Професор е по история на изкуството на ХХ в. в НХА, доктор на изкуствознанието. Историята му на художник, куратор и критик е свързана с група XXL, създадена в София през 1994 г.

„Живописта ми е резултат на достатъчно продължителен опит в полето на самата материалност на това изкуство, но несравнимо повече, тя е следствие от заниманията ми с теория и история на изкуството, както и с практиката ми като художник пред 90-те, когато предпочитаните от мен изразни средства бяха фотографията, текста и пърформанса. Още през последното десетилетие на миналия век, бях сред създателите на идеологията на група XXL, чрез която съвременното ни изкуство получи ново звучене, различно от заварените „социалистически“ парадигми, или от налагания (от определени среди) като задължителен за „съвременния художник“ неоконцептуализъм. И днес, съвсем умишлено, работя в изобразително поле, което е свързано с традицията, но това отново е част от разбиранията ми за независимост.

Националната галерия представя 25 години и 5 теми по-късно - Ретроспектива на ИСИ

Вернисаж на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Мариел...

Живописта ми е наративна и на пръв поглед разказва различни „истории“, но логическите нишки на тази тематичност са умишлено прекъснати. В тях няма нещо, което по някакъв начин би могло да бъде обвързано с житейска конкретика. Същността на моята работа е дълбоко вкоренена в едновременното усещане за божественост на битието и дълбокото съмнение във всички идеологии, характеризиращи социалната страна на съвременния живот.“

Откриването на изложбата ще се осъществи при спазване на мерките за справяне с COVID-19. В този смисъл, ще бъде регулиран броят на посетителите в изложбената зала, в която е необходимо да се спазва дистанция от 1,5 метра между посетителите. Заради големината на галерията, в един и същи момент ще могат да присъстват 10-12 посетителя, които ще се задържат най-много до 20 минути. За събитието са осигурени дезинфектанти, а помощници ще следят събитието да премине без събиране на много хора на едно място. Предпазните маски остават задължителни.

Официалната част на вечерта е предвидена за 17:00 часа, а посетителите, които дойдат по-късно ще могат да проследят видеото от официалното обръщение на директора и автора.

След откриването, изложбата може да бъде видяна в работното време на КИЦ на РСМ в София. Посетителите, които имат интерес, могат да информират за своите намерения на rmkic@yahoo.com или на телефон: 02 9461492.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Отиде си голям български художник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт