Какво е общото между еленския бут и стиховете на Яворов (ВИДЕО)

12383

Стиховете на Яворов ни отвеждат в родната къща на неговата голяма и невъзможна любов Мина Тодорова. Днес емблематичната сграда в центъра на град Елена, запазила своя автентичен възрожденски дух, е превърната в магазин за месни деликатеси, съчетан със стилна винарна и изложбена зала.

Владислав Велев е първият производител на еленски бут в промишлени количества у нас и горд собственик на родната къща на Мина.

Кметът на община Елена: Превръщаме изгорялото училище в картинна галерия

Инж. Дилян Млъзев е за трети мандат кмет на община Елена, като първият от тях е в периода 1999-2003 г. По образование е инженер по елек...

"Сградата я закупих през 2018 година, минала е през няколко собственика преди това. След нейното закупуване, направихме проект, съгласуван с „Паметници на културата“ и направихме винарна с магазин, изцяло еленски деликатеси, местно производство, което се прави екологично чисто, без консерванти", твърди гордият собственик.

През 2013г. находчивият бизнесмен отваря собствен цех за сурово-сушени месни продукти в махала "Пърчевци", в близост до Елена. Една от целите на предприемача от Елена е да отглежда около 1 000 животни, които да храни по природосъобразен начин, без химия.

"Иска ми се клиентът, който прекрачи прага на магазина да знае откъде идва животното, къде се обработва това месо и да е сигурен в това, което купува. В момента месото, което обработваме и продаваме е на 100% българско. Но е друго, когато влезете в града, разходя ви из фермата, след това дойдете в магазина да дегустирате даден продукт и знаете откъде е излязъл", споделя за амбициите си Владислав.

"Изложихме продукта в европарламента в Брюксел, 2 години подред, с цел популяризиране. Чужденците като видят еленския бут и казват прошуто, хамон. Европа е известна с италианското прошуто и испанския хамон. Ние се борим България да бъде известна с еленския бут, в последствие да го наложим и на Запад. Повече чужденци да се докоснат до него и да знаят за него."

Откриха нови стихотворения на Пейо Яворов

19 оригинални документа на Пейо Яворов вече са притежание на Фондация „Яворов“ от 3 януари, съобщи на пресконференция предс...

Семейният магазин разполага с уникални машини за нарязване на бут, а в избената зала е изложена старинна дървена машина за бутилиране.

"Във винарната, която сме направили предлагаме само вина от 1 изба. Няма такова вино. Билките, които технологът слага по време на ферментацията, времето, в което отлежава в бъчвите, всичко си иска майсторлък и прибавено с любов се намира в бутилката. Самата винарна произвежда бяло и червено вино „Мина“, защото това е къщата на любимата на Яворов - Мина. Тя всъщност е на баща й, първият кмет на града. Къщата е била с 2 дюкянски помещения и на втория етаж помещение за живеене, където в момента тече ремонт и ще го направим музейна експозиция.

В дома на Мина нищо не е променяно. Покривът е изцяло нов, но разпределението на къщата е същото. За реставрацията на сградата е използван предимно дървен материал. Съвсем скоро ще бъде отворен за посетители и вторият етаж, който е превърнат в музей с вещи на Яворовата любима, както и с всички стихове, които той й е посветил.

"Световете на Яворов" през погледа на Катя Зографова

Катя Зографова споделя, че Яворов е нейният пръв личен литературен култ, "духовното съкровение" на детството й, когато уредничка на муз...

"Концепцията ни е туристът, който дойде, да се докосне до историята на града, ние предлагаме много туристически забележителности. Искаме това да бъде една от тях, с картини, стихове и със спалнята на Мина. Малко са запазените вещи, но са достатъчно човек да се докосне и да усети духът, който е царувал тук", категоричен е Велев.

Каква е тайната рецепта за производството на българското прошуто, за какво мечтае нейният производител и как ще бъде развита къщата на Мина, вижте в интервюто с Владислав Велев.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю