Националната галерия представя 25 години и 5 теми по-късно - Ретроспектива на ИСИ

2609
Националната галерия представя 25 години и 5 теми по-късно - Ретроспектива на ИСИ
Снимка: Институт за съвременно изкуство

Вернисаж на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Мариела Гемишева, "Здравейте, момичета!", 2020, пърформанс, 18.00 часа в градината зад Двореца. Двореца, пл. „Княз Александър I” № 1

"Трансформации"- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски

„Трансформации”- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски се представя от 25.09.2020 г. в И...

Институтът за съвременно изкуство – София отбелязва своята 25- годишнина с изложба, в която представя и стари, и нови, и специално направени работи на членовете си Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Правдолюб Иванов и Стефан Николаев.

ИСИ – София е сред най-дълго съществуващите и активни неправителствени организации, занимаващи се с визуално изкуство в България. Неговата история е тясно свързана с развитието на арт-сцената ни в последните десетилетия, нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света, с някои от най-забележимите ѝ явявания в местен и международен контекст. Неформално институтът е създаден през 1993 след първото след много години групово „национално“ участие с куратор Лъчезар Бояджиев в 3-то Истанбулско биенале „Производство на културни различия“, 1992. Сдружението на изкуствоведи и художници е регистрирано през 1995.

През годините нееднократно се отбелязва, че спецификата на ИСИ – София в сравнение с множество подобни, самовъзникнали след падането на „желязната завеса“ организации, е в опазването на баланса между индивидуалните творчески интереси и поддържащата групова атмосфера на доверие.

Юбилейният изложбен проект „25 години и 5 теми по-късно“ претърпя много промени поради пандемията от COVID-19, но потвърди определението, дадено преди 20 години от прочутия руски куратор Виктор Мизиано: „Общността на доверието е пряка реакция спрямо лудата динамика на социалната трансформация. В основата на нейната продуктивност са обстоятелства, които не се определят от външни събития, а от самите участници“.

Деля Чаушева с "Гравитационен тласък" - маслена живопис и рисунка

Период: 16 септември – 17 октомври 2020 г. Вернисаж: 16 септември (сряда) 2020 г. от 17:00 часа до 20:00 часа Галерия "Сердика"...

Двадесет и пет години е достатъчно дълга история за едно малко сдружение, оцеляващо почти изцяло със самофинансиране, преминало през различни динамики, оптимизъм и разочарования, нееднократно преформулирало целите и стратегиите си, за да прецени смисъла на своето съществуване, но да остане вярно на базисните си принципи, които следва и в тази изложба. Сред тях са демократизацията на формата и езика на визуалните изкуства; изграждането на взаимоотношенията между изкуството и общественото пространство, подхранващо самоактуализацията на художествените езици; задължителното опресняване на теоретичната и практична база на професионалното образование; абсолютната вяра в смисъла и силата на индивидуалния творчески изказ, както и разбирането, че съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт