Националната галерия представя "Следи в материята"

934
Националната галерия представя "Следи в материята"
Снимка: Национална галерия

Вернисаж на 27 октомври, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Къща музей „Вера Недкова“

Изложба "Метафизични картин"“ на Иво Пецов

Живописната изложба „Метафизични картини“ на Иво Пецов ще бъде открита на 20 октомври 2020 г. в Културно-информационния цен...

Ул. „11-ти август“ № 2

През 1806 семейство Денѝ основава в област Майен, Франция компанията за текстил „Toiles de Mayenne“. През XIX век нейната дейност се състои главно в предене и тъкане, извършвано от около 500 души. Ритмичното движение напред-назад на совалките в становете напомня на песен с ритъма на живота, неговата безкрайна цикличност и приемственост. 214 години по-късно почти нищо не е променено и становете на Майен продължават да създават емблематичен интериорен текстил за домовете и обществените сгради във Франция и по света.

Приемствеността между поколенията и обвързаността с наследството са обект на продължително и задълбочено наблюдение на българското и френското общество от страна на Албена Димитрова. През 2018 писателката получава от осмото поколение текстилни предприемачи от фамилията Денѝ дарение от платове на „Toiles de Mayenne“. Идеята е да бъде създадена модна колекция извън тяхното основно предназначение.

Преди да преодолее твърдостта на материята, Антония Точка опознава в детайли солидната й, но фиксирана природа с всички нейни характерни особености и свойства. След три експериментални години дизайнерката успява да промени изначално зададения ритъм от становете на Майен и да придаде на платовете нов смисъл и съществуване в новаторски силуети. А Мина-Анхела Игнатова ги връща обратно към статичната им природа в серия от фотографии, част от една и съща визуална нишка. Тя прегъва някои от тях и ги заснема повторно с вече оставените в материята следи, очертаващи контура на плисето, което се появява във всевъзможни варианти върху различни повърхности като знак за непрекъснатост и приемственост. Част от тези фотографии комфортно покриват щорите на прозорците, а други са прехвърлени директно върху белите музейни постаменти или са представени като обект в разгърната книга лепорело на стената.

Изложба показва изкуство от отпадъци (СНИМКА)

На 14.10.2020 - сряда от 18 часа Фондация "Академия за рециклиращо изкуство" ще представи интересно събитие-изложба на произведения за ...

Следите в материята, оставени от авторите в изложбата, са в пълен синхрон помежду си – в автентичния интериор и под светлината, огрявала дома и изкуството на забележителната художничка Вера Недкова (1906 – 1996). 

Яна Братанова, куратор на изложбата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Откриват националната изложба на българската карикатура

Международно признатия пакистански художник Раджа Чангез Султан с изложба в Галерия Vivacom Art Hall

"Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com