Националната галерия представя "Следи в материята"

895
Националната галерия представя "Следи в материята"
Снимка: Национална галерия

Вернисаж на 27 октомври, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Къща музей „Вера Недкова“

Изложба "Метафизични картин"“ на Иво Пецов

Живописната изложба „Метафизични картини“ на Иво Пецов ще бъде открита на 20 октомври 2020 г. в Културно-информационния цен...

Ул. „11-ти август“ № 2

През 1806 семейство Денѝ основава в област Майен, Франция компанията за текстил „Toiles de Mayenne“. През XIX век нейната дейност се състои главно в предене и тъкане, извършвано от около 500 души. Ритмичното движение напред-назад на совалките в становете напомня на песен с ритъма на живота, неговата безкрайна цикличност и приемственост. 214 години по-късно почти нищо не е променено и становете на Майен продължават да създават емблематичен интериорен текстил за домовете и обществените сгради във Франция и по света.

Приемствеността между поколенията и обвързаността с наследството са обект на продължително и задълбочено наблюдение на българското и френското общество от страна на Албена Димитрова. През 2018 писателката получава от осмото поколение текстилни предприемачи от фамилията Денѝ дарение от платове на „Toiles de Mayenne“. Идеята е да бъде създадена модна колекция извън тяхното основно предназначение.

Преди да преодолее твърдостта на материята, Антония Точка опознава в детайли солидната й, но фиксирана природа с всички нейни характерни особености и свойства. След три експериментални години дизайнерката успява да промени изначално зададения ритъм от становете на Майен и да придаде на платовете нов смисъл и съществуване в новаторски силуети. А Мина-Анхела Игнатова ги връща обратно към статичната им природа в серия от фотографии, част от една и съща визуална нишка. Тя прегъва някои от тях и ги заснема повторно с вече оставените в материята следи, очертаващи контура на плисето, което се появява във всевъзможни варианти върху различни повърхности като знак за непрекъснатост и приемственост. Част от тези фотографии комфортно покриват щорите на прозорците, а други са прехвърлени директно върху белите музейни постаменти или са представени като обект в разгърната книга лепорело на стената.

Изложба показва изкуство от отпадъци (СНИМКА)

На 14.10.2020 - сряда от 18 часа Фондация "Академия за рециклиращо изкуство" ще представи интересно събитие-изложба на произведения за ...

Следите в материята, оставени от авторите в изложбата, са в пълен синхрон помежду си – в автентичния интериор и под светлината, огрявала дома и изкуството на забележителната художничка Вера Недкова (1906 – 1996). 

Яна Братанова, куратор на изложбата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт