Повдигащо преживяване за финала на ONE DANCE WEEK

827
Повдигащо преживяване за финала на ONE DANCE WEEK

Прегърбени пред мониторите, загледани в екраните на телефоните си, скрити в музика от слушалките си, пристрастени към технологиите, физически изолирани и отчуждени от обществото – това е действителността, в която живеят хората на новото хилядолетие – Y -поколението. Като неин антипод е спектакълът НАГОРЕ, който на 30-ти октомври от 18:00 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив, ще закрие деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Той ще ни понасе към енигматично състояние, което заразява и вдъхновява с мигновен ентусиазъм, представяйки на сцената идеята за духовното извисяване.

В НАГОРЕ, дело на хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър, участват шест невероятни изпълнители. Те ще представят динамичен движенчески речник, основан на повдигания и преплетен със сурова мъжка енергия. НАГОРЕ има интелигентен подход към височината и повдигането – като физическо усилие и като емоционално състояние.

„В основата на НАГОРЕ е мъжът – неговата сила и реакция, изразена в риска, който поема по оригинален и виртуозен начин, така че да предостави вдъхновяващо преживяване, което повдига. Хореографията е прекрасна, спектакълът предизвиква физиката, а самото представяне на съвременния танц зарежда публиката позитивно.” - разказва Йожеф Трeфели в интервю.

Много добре хореографски изграден, спектакълът е истинско физическо предизвикателство за изпълнителите, които през буквалното физическо повдигане един на друг, се заиграват с идеята за духовното усъвършенстване, която „подхвърлят” на публиката. Ползвайки средства като действие и противодействие, ритъм и риск, с акцент върху виртуозността и оригиналността, НАГОРЕ гарантира особено вдъхновяващо преживяване за публиката си.

В рамките на три-дневна работилница (28, 29 и 30 октомври), насочена към професионални танцьори, Йожеф Трефели и Майк Уинтър ще представят движенческите техники, разработени специално за спектакъла НАГОРЕ и ще отворят врати за участниците към един нов свят на височина и полет.

Майк Уинтър завършва Laban Trinity в Лондон с бакалавърска и магистърска степен „Танцов театър“. Дълги години работи като независим изпълнител, хореограф и преподавател в областта на танца, театъра, операта и цирковото изкуство, като работи както с танцови компании, така и върху солови проекти. Зад гърба има участия в над 50 нови творби с изпълнители като Wendy Houstoun, Omar Porras и мн.др. Дълго време работи под псевдонима Mister Winter, който е свързан най-вече със световно известни артисти от ранга на Лойд Нюсън, покойната Пина Бауш, Марина Абрамович, Sean Kelly Gallery в Ню Йорк, Талия Паз, Haunted by the Future и мн.др.

Йожеф Трефели е унгарец по произход, роден в Австралия. Завършва университета в Мелбърн с бакалавърска степен от департамента по Изкуства и танц. Работи дълги години за световноизвестната швейцарска компания Аlias. В спектаклите си, показвани на 6 континента в повече от 40 държави, Трефели впечатлява с разнообразните стилове, които владее като танцьор, хореографското си въображение и иновативност. В широкия спектър от жанрове, в които Трефели работи, влизат съвременен танц, кабаре, театър, мюзикъл, театър, опера. Хореографът работи многократно и в проекти на огромни компании с повече от 50 човека на сцена, сред които Alias, Skree Wolf, Greffe, Drift, Utilité Publique, Philippe Saire, Da Motus и Company Korpüs Animüs.

Представянето на спектакъла НАГОРЕ е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация “Едно за култура и изкуства”, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF).

Билети в мрежата на Eventim!

Големият американски хореограф Стивън Петронио открива ONE DANCE WEEK 2016

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив от 9 до 30 октомври. Деветото издание на фестивала ще пр...

Закупените билети за спектакъла НАГОРЕ нямат номер на ред и място, тъй като всички места са разположени на самата сцена.

За ONE DANCE WEEK:

Фестивалът се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Societe Generale Експресбанк и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019, признато е от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015/2016 г. и е горд член на IETM – International network for contemporary performing arts.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF), Министерство на културата на Република България, Институт Сервантес, Посолство на Кралство Испания в България, Френски институт, Посолство на Франция в България, Чешки Център, Министерство на културата на Чешка република, Посолството на Израел в България, Министерство на културата на Тайван и Международния фестивал за хореография в Сеул.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com