Рашидов: Без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота

688
Рашидов: Без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна последователно днес в Москва с Юрий Ушаков, помощник на президента на Руската федерация по външната политика, с Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Руската федерация по международното културно сътрудничество, както и с Владимир Урин, Генерален директор на Болшой театър, съобщиха от МК.

По време на срещата си с Юрий Ушаков министър Рашидов обсъди възможностите за активизиране на културното сътрудничество между България и Русия на фона на предстоящото Българско председателство на ЕС през 2018 г. и на програмата на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г. „Убеден съм, че без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота”, заяви Вежди Рашидов. Както е известно, дори за пример само в една област, руски творци имат много голяма заслуга за формиране на световния пластичен вкус и са родоначалници на едни от най-значимите течения във визуалните изкуства. Министър Рашидов и Юрий Ушаков се обединиха около тезата, че културата е най-добрият посланик на народите и отваря нови мостове за сътрудничество, а българската и руската култура години наред са в добри взаимоотношения. Юрий Ушаков се съгласи с думите на Вежди Рашидов, че езикът на културата сваля всички бариери и дава възможност на хората да виждат нови неща.

Рашидов награждава със "Златен век" Никита Михалков

В периода от 9 до 11 май 2016 г. министърът на културата на Република България Вежди Рашидов ще на кратко работно посещение в Москва. ...

На срещата си с Михаил Швидкой по-късно днес министър Вежди Рашидов договори конкретни изяви на български и руски творци и състави. Едно от конкретните предложения е България да представи в Русия експозиция на уникални икони, а Москва да гостува у нас с изложба като прочутата експозиция „Руският портрет в края на 19 и началото на 20 век”, която неотдавна е пожънала голям успех в Лондон. Михаил Швидкой поздрави Вежди Рашидов за новото 5-годишно споразумение на България с Лувъра и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500” в София.

Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин изрази пред Вежди Рашидов готовността на прочутия театър да сключи Споразумение за дългосрочно сътрудничество със Софийската опера и балет, с която и сега обменя солисти. „За нас ще бъде голяма чест, ако през 2018 г., когато имаме гастрол в Парижката опера, можем да гостуваме и в България. Страната ви има изключителни гласове и таланти - не само в музикалното изкуство, но и в останалите сфери на културата, заяви Владимир Урин по време на разговора си с Вежди Рашидов.

Очаква се в следващите месеци между Болшой театър и Софийската опера да бъдат сключени конкретни договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт