Асма Асад - Източната Даяна или съвременната Мария Антоанета?

12742
Асма Асад - Източната Даяна или съвременната Мария Антоанета?
Снимка: Getty Images/Guliver

„Всяка революция има своята лейди Макбет“ - това възкликна преди време един френски анализатор на Близкия изток по повод първата дама на Сирия – Асма Асад. И това далеч не е единственото определение, което можете за чуете за красивата съпругата на сирийския президент Башар Асад.

През годините свикнахме да я виждаме често по лъскавите корици на списанията. Бяхме впечатлени не само от нейната безупречна и прекалено екстравагантна за строгите порядки на Изтока външност. Това, с което закова вниманието на света бе желязната фасада, която успя да изгради през годините, фасада на изискана, уверена, интелигентна жена, която има интерес към изкуството, модата и благотворителността.

Списание Ellle я провъзгласи за най-елегантната първа дама на планетата за 2008, а същата година президентството на Италия я награди със златен медал за хуманитарна дейност.

През 2012 г. една особено хвалебствена статия на модната библия Vogue я нарече „роза в пустинята“. Френски вестник пък я именува „Източната Даяна – лъч светлина в страна, пълна със сенки“.

И всичко това създаде предпоставки и очаквания, че Асма ще бъде нежната, балансирана страна на реформаторския режим на Асад. Но, уви, тя е на път да се превърне в една от най-мразените първи дами в световната история. Още в началото на сирийските бунтове тя бе остро критикувана за своето мълчание, а година след началото на протестите изпрати мейл до The Times, обяснявайки, че „първата дамата подкрепя президента“.

И днес, когато всички говорят за предполагаемата химическа атака на Асад в Хан Шейхун, Асма продължава да демонстрира лъскавия си живот, на фона на все по-голямата разрухата в Сирия. Почти никога няма да я видите със забрадка или с някой от кичозните тоалети, с които се появяват съпругите на арабските владетели.

Напротив – тя е страстна любителка на скъпите европейски марки и точно като Кари Брадшоу има неконтролируема страст към обувките на Кристиан Лубутен. Според слухове Асма притежава състояние от над 60 млн. евро, които с охота разпилява за скъпи часовници, мебели и тоалети.

Британски депутати настояват за отнемане на гражданството на Асма Асад

Народни представители от Великобритания са се обърнали към британското министерство на вътрешните работи с молба за отнемане на британс...

Преди време в западните медии изтекоха мейли на президентското семейство, от които ясно се разбира, че докато в Сирия загиват невинни, г-жа Асад е обезпокоена дали ще й бъдат доставени в срок два свещника, две глинени вази, маса и пет полилея на стойност над 420 000 долара от магазин в Лондон.

Снимки: Getty Images/Guliver

Дори фактът, че през 2012 година ЕС забрани на президентското семейство да влиза в територията му, не спря "съвременната Мария Антоанета" да прави скъпи покупки от европейски дизайнери онлайн. Тя все пак запази правото си да посещава Великобритания, където всъщност е родена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com