Журналист от "Биволъ" се появи на снимка в прегръдка с Перата (СНИМКИ)*

10469
Журналист от "Биволъ" се появи на снимка в прегръдка с Перата (СНИМКИ)*
Снимка: БГНЕС

Свободата на словото в България за пореден път стана тема през социалната мрежа Facebook. И този път темата определено е изключително солена – заради една снимка.

На снимката са заснети придобилия популярност покрай темата с бежанската криза Петър Низамов, известен с прякора си Перата (бел. ред. - човекът вляво на долната снимка), който беше съден заради незаконен арест на преминали нелегално през границата с Турция миграни, но беше оправдан. При това дело "арестуваните" от Низамов мигранти не се явиха пред съда и не дадоха показания. Вторият заснет е едно от остриетата на "Биволъ“ Асен Йорданов (бел. ред. - в средата), а третият е журналистът Стоян Тончев. Тончев нашумя, след като преди време беше брутално пребит, най-вероятно заради свои разследвания за общинската власт в Поморие.

Преди два дни стана ясно, че Низамов е осъдил два интернет сайта (burgasnews.com и burgasinfo.com) заради подвеждащи заглавия – за "душевен дискомфорт" поради определения по адрес на Низамов. Тогава се появи и снимката във Facebook на Низамов, в прегръдка с Йорданов и Тончев, с посланието "Екипът на сайта “Бъволъ” поздравява протеста на фалшивите журналисти ! Ах какво ви чака..." (бел. ред. - запазен е автентичния правопис).

Снимката беше споделена от друг журналист - Николай Драганов, в личния му Facebook профил, където страстите избухнаха. Асен Йорданов сам даде отговори относно снимката, които, обаче, не бяха добре приети от много от включилите се в разговора. А друг журналист от екипа на "Биволъ" - Димитър Стоянов, каза, че има логично обяснение за снимката и скоро то ще бъде публикувано в "Биволъ", намеквайки, че става въпрос за ново журналистическо разследване на сайта. Ето и какво обясни Асен Йорданов във Facebook, като подчертава, че "Петър Низамов е човек, който търпи еволюция, както всеки един от нас" (публикуваните постове са в хронологичен ред):

 

* Около 4 часа след публикуването на материала, Стоян Тончев също даде обяснение. То е, че "Биволъ" е направил интервю с Петър Низамов.

Когато станаха ясни присъдите по случая с Низамов и двете бургаски медии, позиция по случая зае и Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ). В нея АЕЖ посочи, че намира за скандални решенията, с които са осъдени burgasnews.com и burgasinfo.com.

Коментар на Ивайло Ачев, главен редактор на Actualno.com, магистър по "Международни отношения" от Софийския университет

Съгласно принципите на правовите държави, към които на хартия принадлежи и България, единствено съдът определя кой е виновен и кой не е. Съответно, определения на база предполагаема вина могат да бъдат счетени от лицето, което охарактеризират, за обидни и клеветнически и то да си потърси правата в съда.

Журналистическото съсловие в България много добре знае кой е Петър Низамов, знае и за сблъсъците му с правосъдието, за обвинението в побой в бургаската дискотека "Джубокс" и как то не беше превърнато в присъда. Но законът дава право на Низамов да търси възможност да осъди медии заради написаното от тях. След като съдът приема, че Низамов е невинен за побоя в "Джубокс" и след като по времето, когато е писано, че той остава в ареста и още е нямало окончателно съдебно решение, то определението "бияч" и то в заглавие е основание да се води и спечели дело за нанесени психически вреди. Вече съвсем друг е въпросът каква е истината. Този въпрос е морален, но моралът в съвременния свят, за съжаление, често-често не е преди правото, макар моралът да е неписана категория, на която се основава правото. Какъв е моралът в България, знаем всички. След като го знаем, следва да сме наясно и в какво може да се превърне правото ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com