Как да пазим очите си през зимата - съветите на офталмотолога д-р Иво Боршуков

22930
Как да пазим очите си през зимата - съветите на офталмотолога д-р Иво Боршуков
Снимка: Pure Communication

Зимата вече чука на вратата, а през този сезон здравословните проблеми не са рядкост. Със сигурност обаче подценяваме ефекта на студеното време върху зрението ни и често го осъзнаваме, когато се превърне в сериозен проблем. Какво можем да направим, за да не се стига до големи неприятности - ето какъв е експертният поглед и какви са съветите на д-р Иво Боршуков. Той е офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология, работи в Очна клиника "Ден" от 2007 година.


Д-р Боршуков, как се отразява смяната на сезоните на зрението ни?

Живеем в климатичен пояс с четири сезона и макар грижата за очите да е приоритет за всеки, рядко се замисляме, че сезоните носят специфични предизвикателства за зрението. Зимата би могла да повлияе на очите ни и да обостри някои състояния в тях. Зимното слънце и неприятната сухота в очите са основни фактори, с които трябва да се съобразяваме. Трябва да отчетем и по-късия ден с по-малко естествена светлина, което е допълнително затруднение при хора с по-слабо зрение, а връзката между ниско зрение и падания/травми при възрастни хора често се подценява. Студът и силният вятър нерядко водят до досадно сълзене, познато на повечето от нас. През зимата сме по-често в затворени пространства с изкуствено осветление и доказано прекарваме повече време пред телевизионни монитори и електронни устройства. През този сезон шофираме по-често в тъмнина и това, придружено с по-сурови пътни условия, би могло да бъде сериозен проблем в ежедневието.

Това са най-общо особеностите на зимния период, с които в идните месеци ще трябва да се съобразяваме всички. Естествено е при пациентите ни, които ползват корекция (очила или контактни лещи), проблемите да са по-осезаеми.

Как можем да предпазим очите си през настъпващата зима?

В случай, че имаме сухота в очите, отоплението през зимата най-вероятно ще обостри състоянието. Това важи не само за централно отопление, климатици и "духалки" в домовете ни, но и за автоклиматици и други форми на отопление в обществени помещения и на работното място. Може да очакваме по-често дразнене, парене, чувство за чуждо тяло, зачервяване и сълзене. Няколко прости стъпки, с които да намалим дискомфорта от сухотата в очите ни са:

- да намалим температурата в помещението, когато е възможно

- да повишаваме влажността в помещенията с овлажнители и често проветряване

- да мигаме и по-често да ползваме качествени лубриканти и изкуствени сълзи. Последното е особено актуално за работещите с компютър ( мигането е по-рядко), особено за тези от тях, които ползват контактни лещи (засилване на усещането за сухота).

Много хора през този сезон се качват в планината, за да практикуват любимите си зимни спортове. Какво бихте ги посъветвали?

Планината през зимата, далеч от града, е незаменима със слънцето и чистия въздух, който ни предлага. Но, за да бъде едно изцяло положително преживяване, трябва да сме наясно, че снегът и ледът са отразяващи повърхности. Отразените UV лъчи могат да проникнат в очите не само отгоре, но и отдолу и встрани от слънчевите ни очила. Тези лъчи имат кумулативен негативен ефект и макар краткосрочните ефекти да изглеждат безобидни (зачервяване и раздразнение), то вредните въздействия върху лещата и ретината в дългосрочен план са доказани. Инвестицията в качествени очила за планина и скиорска маска е напълно оправдана. Ползвайте каска, шапка с козирка или периферия. Тук обаче хората, ползващи очила, срещат следния проблем - или трябва да си осигурят скиорска маска със специфична форма, която да поеме очилата, или да преминат към контактни лещи, които дават възможност да ползват слънчеви и предпазни очила от най-високо качество, с най-адекватната UV защита. Ползването на контактни лещи високо в планината също не е безпроблемно - по-сухият въздух на голяма надморска височина, екстремно ниските температури и по-трудното обслужване на лещите са недостатък.

Ако спортуваме активно, но носим очила, има ли решение на проблема?

Ограничението на периферното зрение, запотяването на стъклата от студено на топло, страхът да не изгубиш или счупиш очилата, са едни от най-честите притеснения на пациентите с очила. Шофиране, по-активен начин на живот, специфика на професията или спорт, са областите в ежедневието, в които недостатъците на корекцията с очила излизат на преден план. Решението с преминаване към контактни лещи носи своите особености и не е за всеки. Да станеш обаче трайно независим от очилата и лещите е възможно от години благодарение на лазерната корекция. Иновациите в тази сфера на медицината позволяват изключително прецизно коригиране на зрението бързо, безболезнено и с видим ефект веднага след самата манипулация.

Какво представлява SmartSurfACE методът за коригиране на зрението?

SmartSurfACE е последната новост в лазерната корекция. Този метод позволява да се коригира зрението директно чрез изпаряване на роговицата, без никаква друга оперативна намеса. Изключително подходяща е за хора, занимаващи се активно със спорт. Самата процедура трае 15 минути, а пациентът "вижда" ефекта веднага щом отвори очи.

При какви проблеми на зрението може да се прилага?

Използва се за премахване на диоптри при късогледство, далекогледство, астигматизъм и комбинацията от тях. Тук трябва да спомена, че има и известни ограничения като възраст - хубаво е лазерната корекция да се планира между 20 и 45 години, както и в диоптъра. Възможно е тя да се извърши при необходимост и след 45г.

За какви пациенти е подходящ? Има ли заболявания, при които човек не може да се подложи на тази процедура?

Най-общо казано всеки пациент със споменатите оптични недостатъци, който иска да има свободата на доброто зрение. Кандидатът за лазерна корекция е нужно да премине през предварителен преглед. Целта на този преглед е да се прецени подходящи ли са очите за процедурата. Тя се извършва само в случаите, когато сме убедени, че не съществуват каквито и да е противопоказания (придружаваща очна патология, ектатични заболявания на роговицата, общи и системни заболявания).

Какви са предимствата на този вид корекция?

Съвременната лазерна процедура SmartSurfACE комбинира предимствата на утвърдения метод TransPRK за повърхностно изпаряване и иновативната технология SmartPulse. Резултатът е добро зрение, без да се допуска компромис. За разлика от съществуващите методи, окото не се докосва с никакъв инструмент по време на процедурата. Вместо това лазерната станция коригира зрението през повърхностните слоеве на роговицата без механична намеса, използването на микроножове, засмукване, оформяне на ламбо, инцизия или използването на алкохолни разтвори. Към този неинвазивен, сигурен и щадящ окото на пациента метод е добавена SmartPulse технологията, която придава на роговицата гладка повърхност. Резултатът, доказан в клинични проучвания, е оптимално зрение в ранния период след процедурата и по-бързо възстановяване.

Болезнена ли е тази манипулация? Крие ли рискове за влошаване на състоянието на пациента?

Процедурата определено не е болезнена (използват се капки упойка) и по-важното е, че при правилен подбор на пациентите и точно изпълнение, рисковете са сведени до минимум.

Какъв е периодът за възстановяване?

Този период винаги е бил и ще бъде индивидуален, но практиката показва, че повечето активни работещи хора се връщат към нормалното си ежедневие в рамките на няколко дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com