Нова бойна машина за армията ни - ето предложението на Patria (СНИМКА)

17710
Нова бойна машина за армията ни - ето предложението на Patria (СНИМКА)
Снимка: Patria

Предложение за нова бойна бронирана машина за българската армия беше представено по време на среща с депутатите от Комисията по отбрана на Народното събрание.

Предложението е на финландската компания Patria, която отдавна заявява желание да се включи в модернизирането на Българската армия, като участва в процедура за закупуване на нова бойна техника за сухопътните войски.

Мика Кари, президент на Patria Land System и Марку Койвисто, вицепрезидент на Patria Land System, представиха проекта за нова бойна машина за Сухопътни войски – Patria AMV. Модулната бронирана бойна машина Patria AMV е модерна бронирана машина 8х8, която съчетава в едно качества като висока защита, проходимост, мобилност, удобство и огнева мощ, както и възможността за работа по източен и натовски калибър на въоръжение. Освен това машината притежава амфибийна способност, която я прави по-приспособима за преминаване през водни препятствия и употребима при различни климатични условия.

Важна част от предложението на Patria към българската страна ще бъде възможността за производство на машините в България чрез трансфер на технологии и ноу-хау. Patria представи програмата си за технологичен трансфер, която включва оценка, детайлно планиране, внедряване на нови производствени мощности, обучение във всяка специфична област, подкрепа при пускане в производство. Местният партньор ще получи пълна документация и необходимото обучение, за да стартира производството, подкрепа на място, както и необходимото допълнително оборудване. Patria има много голям опит в тази сфера, като е извършила технологични трансфери за военно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка и в момента разработва много нови проекти. Един от най-успешните ѝ примери в Европа е в Полша – завода Rosomak в Катовице. За България това ще доведе до развитие на военната индустрията, нови работни места, както и независимост на поддържката на бойните машини в бъдеще от чужди доставчици и услуги, намалени разходи. Patria вече е провела срещи с български фирми – евентуални нейни бъдещи партньори.

Patria e една от седемте компании, до които правителството изпрати в края на 2016г. искане за инфомация (RFI), с което те да представят своите предложения за нова бойна машина за Българската армия. Марку Койвисто изрази пред депутатите задоволството си от прозрачното провеждане на процедурата за придобиване на нова бойна техника за Сухопътните войски на България.

Депутатите от Комисията по отбрана се проявиха сериозен интерес към специфичния трансфер на технология, предлаган от Patria.

"Местното производство трябва да е подробно дефинирано, защото на този етап обещанията на много компании са големи. Опитът на компаниите за трансфер на технологии трябва внимателно да се прецени. Трансферът трябва да даде тласък на българската отбранителна индустрия, която би получила не само инвестиции, но и нови възможности за експорт", каза Марку Койвисто. "Необходимо е при крайната оценка на проектите да се вземат предвид и разходите за експлоатация на машините през целия жизнен цикъл, а не само цената за придобиването им", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com