Стефан Стефанов е грил-майсторът на Варна

9102
Стефан Стефанов е грил-майсторът на Варна

Стефан Стефанов ще представя Варна на финала на битката за титлата „Грил-майстор на България“, който ще се проведе през септември в София. Той спечели оспорваната надпревара с трима претенденти в регионалния турнир от турнето на Lidl и Coca-Cola в морската столица с перфектно приготвени ребърца в сос от пресен магданоз и сложна гарнитура от гъби, лук и картофи.

Кулинарното предизвикателство във Варна бе обявено като „месо с дръжка“, в което претендентите трябваше да демонстрират своите умения с приготвянето на свински ребра.

Освен протеиновия източник, който бе задължителен за приготвяне, всички участници получиха еднакви зеленчуци, сосове и подправки, които можеха да използват по избор. Времето за справяне с предизвикателството бе час и половина.

Уменията на кандидатите бяха оценявани от шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, които надникнаха във всеки ъгъл на работните места, зорко следяха всяка кулинарна операция, смело опитваха маринати и разпитваха за състава им. Също толкова педантично кулинарните експерти оцениха вкуса и външния вид на вече готовите ястия, като не спестиха критики и отбелязаха, че на финала в София няма да се допуска изхвърляне на храна поради прегаряне, недостатъчна кулинарна обработка или друга причина.

Стефан не е професионален готвач, но обича да готви с грил и го прави често, стана ясно още при представянето на конкурентите. За actualno.com той сподели, че има опит в сферата на туризма – като сервитьор и барман, но в момента не работи. От няколко месеца цялото му внимание е съсредоточено върху семейството и грижите за новороденото бебе.

Детето и съпругата му споделиха с него радостта от победата едва след награждаването. Дотогава фокусът на прожекторите бе окупиран от агитката на бояджията Христо Христов – трите му невръстни дъщерички го подкрепяха с високо вдигнати, лично изписани плакати: „Давай, тате!“. Своеобразна подкрепа получи и 30-годишният маркетинг-мениджър Иван Цветанов, чийто кокер на моменти успяваше да заглуши микрофоните.

Людмил Кожухаров е грил-майсторът на Русе

Людмил Кожухаров е вторият претендент, който ще се бори за титлата „Грил-майстор на България“ за 2017-а година. Той ще пред...

Единственият готвач сред участниците в турнира във Варна бе Николай Николов – собственик на три ротвайлера, които обаче не беше довел. Въпреки че сподели, че няма много опит с грила, той успя за рекордно кратко време да приготви прекрасни ребра, оценени по достойнство от шеф Манчев и шеф Шишков. След дегустацията им не остана нищо за опитване. Неправилното разпределение на времето обаче остави картофа му недопечен и го остави, след известни колебания, подгласник на победителя в турнира.

Тримата подгласници получиха ваучери за покупки в Lidl на стойност 50 лева и специални пикник-чанти от Coca-Cola, а победителят – ваучери за 250 лв. от Lidl и оригинален хладилник за автомобил от Coca-Cola.

Майсторски приготвени грил-изкушения и ледени напитки, атракциони, детски забавления и демонстрации съпътстваха варненския ден на националното турне под наслов „Да споделим грила!“. С кратко прокъсване заради проливния дъжд той завърши с концерт на „Акага“. Турнето продължава в Бургас и Пловдив, съответно на 20 и 27 август, а кулминацията предстои в София на 3 септември. Тогава ще бъде избран и победителят, който освен титлата „Грил-майстор на България“ ще получи и парична награда от 2500 лв.

Автор: Жулиета Цветкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com