10 ползи за здравето от кафявия ориз

34487
10 ползи за здравето от кафявия ориз
Снимка: Pixabay.com

Кафявият ориз е наричан "диамантът" на зърнените храни или още „азиатското чудо“ и това никак не е напразно.

Достатъчни са ни около 100 грама от него, за да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до натрупване на мазнини. Не съдържа и глутен, който е характерен за почти всички останали зърнени култури и предизвиква алергии.

На всичкото отгоре аз лично не познавам някой, който да не го харесва. Освен, че е вкусен, е и лесен за приготвяне. Но не само това ще ви разкажа за него. Или по-точно за една негова разновидност, която е много, много полезна и която трябва да употребяваме по-често.

Макар и белият и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество калории, кафявият има редица предимства, които не е никак зле да знаем.

10 ползи от кафявия ориз

Богат на селен

Кафявият ориз е богат на селен, който намалява риска от развитие на често срещани заболявания като рак, сърдечни болести и артрит.

Зеленчук ли е бобът? Всичко, което трябва да знаем за него

Много хора смятат, че бобът е вкусна и питателна добавка към храната им. Това, което често се разбира погрешно, е към коя група храни п...

Богати на естествено срещащи се масла

Естествено срещащите се масла са полезни за организма, тъй като тези здравословни мазнини помагат за нормализиране на нивата на холестерола.

Насърчава загубата на тегло

Съдържанието на фибри в кафявия ориз поддържа функцията на червата на върха си, тъй като прави храносмилането много по-лесно. Той е перфектното допълнение към ежедневната диета за тези, които имат проблеми с червата. Кафявият ориз кара корема да се чувства пълен, което означава, че се нахранвате с по-малки порции.

Високо съдържание на манган

11 доказани ползи за здравето от семената чиа

Чиа семената са сред най-здравословните храни на планетата. Те са пълни с хранителни вещества, които могат да имат важни ползи за тяло...

Една чаша от него осигурява 80% от дневните ни нужди от манган. Манганът помага на тялото да синтезира мазнини. Той също е от полза за нашата нервна и репродуктивна система.

Пълнозърнест е

Кафявият ориз се счита за пълнозърнест, тъй като не е загубил своята „цялостност“ чрез процеса на усъвършенстване. Доказано е, че пълнозърнестите храни намаляват натрупването на артериална плака и намаляват риска от сърдечни заболявания и висок холестерол.

Богат на антиоксиданти

Това е една от най-добре пазените тайни относно кафявия ориз. Обикновено свързваме богатите на антиоксиданти храни с боровинки, ягоди и други плодове и зеленчуци. Антиоксидантният му капацитет е достатъчно голям.

Яжте тези полезни храни и няма да напълнеете

Не съществуват храни с 0 калории, но пък има такива с високо съдържания на вода и множество фибри, които едновременно са нискокалорични...

Високо съдържание на фибри

Той е с високо съдържание на фибри е сред храните, които могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Това може да се дължи на високите нива на фибри, естествено съдържащи се в кафяв ориз. Тези влакна се прикрепят към вещества, които причиняват рак, както и към токсините в тялото, като по този начин ги елиминират и пазят от прикрепване към стената на дебелото черво.

Ниско съдържание на захар

Кафявият ориз спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, следователно, това е отличен избор на храна за страдащите от диабет. Проучванията показват, че тези, които консумират половин чаша, изядена всеки ден, намаляват рисковете от развитие на диабет с 60%. От друга страна, тези, които консумират бял ориз, редовно увеличават шансовете си за развитие на диабет стократно.

Перфектна бебешка храна

Необикновена ли е хималайската сол?

Хималайската сол е едно от нещата, които станаха популярни у нас покрай манията за здравословно хранене. Дали обаче тя наистина е за пр...

Кафявата оризова зърнена култура е перфектната храна за бебета поради плътното естествено съдържание и фибрите, които съдържа. Той е много по-добър избор от рафинираните продукти от зърнени храни от бял ориз, тъй като бързо растящите бебета и малки деца изискват диети, богати на хранителни вещества.

Кафявият ориз в кулинарията

Кафявият ориз е изключително вкусен, но подготовката му е по-дълга в сравнение с белия ориз. На първо място изплакнете старателно ориза, поне три пъти в студена вода. След това го оставете да кисне във вода най-малко половин час.

Отцедете го и загрейте котлона на среднатемпература. Изсипете ориза в тенджера и го разбърквайте, като леко го запичате в същото време. Това трае няколко минути, докато оризът стане ароматен и зрънцата са почти сухи.

Добавете ч.л. сол и мазнина, а след като заври го похлупете. Оставете да ври най-малко 40 минути на бавен огън, спрете котлона и махнете капака след 15 минути. Така оризът става изключително вкусен и ароматен, може да го съчетаете с месо илизеленчуци по избор.

Можете да хапвате тези храни и след срока на годност

При по-малотрайните храни е важно да следите сроковете на годност, но има и такива, при които те не са толкова крайни. Не забравяйте, ч...

Друг много вкусен вариант за приготвяне на кафявия ориз е като се свари в зеленчуков или гъбенбульон, като естествено под бульон се има предвид водата от варени на пара зеленчуци с предпочитаните подправки. Овкусете с куркума, за да получите ароматен ориз със страхотен жълт цвят.

Ако искате да експериментирате може да добавяте към ориза кашу, късчета ябълки, стафиди, червени боровинки, кубчета манго, чесън и лук. Свареният в гъбен бульон кафяв ориз и гарниран сгъби е вкусно ястие, на което малцина устояват.

Съхранение

Съхранявайте кафявия ориз на тъмно и прохладно място, до което няма пряк достъп на слънчева светлина. Температурата на съхранение не бива да е по-висока от 20 градуса, а относителната влажност на въздуха не трябва да надвишава 75%. Както стана ясно кафявият ориз е много чувствителен по отношение на високи температури, така че за да го запазите за по-дълго време го дръжте на хладно място.

източник: www.vegkitchen.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com