Алпинисти "капсулират" телата на загиналите под Еверест

15269
Алпинисти "капсулират" телата на загиналите под Еверест
Снимка: Pixabay

Руски алпинисти осъществиха частично проект за отдаване на почит към загиналите в „зоната на смъртта” на най-високия връх на Земята Еверест, като "капсулираха" със специална тъкан две тела.

Тъканта практически не се разлага и издържа на температура от минус 80 до плюс 90 градуса по Целзий.

Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

Китай обяви намерението си да започне строежа на нов туристически комплекс... на Еверест. Целта е до 2019 година в областта Комолан...

Ръководителят на проекта е руският алпинист Олег Савченко, който разказва за ТАСС, че засега са опаковани две тела, тъй като времето е било лошо и със силен вятър.

Алпинистите планирали акцията предварително, но на място се наложило да действат с помощта на импровизации. „Сега вече зная как трябва да изглежда и точно какво трябва да се направи”, споделя Савченко.

За целта алпинистите първо изкачват върха, а самата акция е изпълнена при слизането, допълва БГНЕС.

Първото тяло, обвито с тъканта, е най-вероятно на словашки алпинист, загинал под Еверест около 2004-2006 година. „Сега изясняваме кой е той и ще опитаме да се свържем с роднините му”, отбелязва Савченко.

След това участниците в експедицията са се добрали до тялото на човек, когото наричат „зелените обувки”. То е на височина 8,5 хиляди метра и през последните 20 години алпинистите определят по него посоката и височината. „Тялото, което лежеше в ниша, покрихме с камъни, в следващия етап втората ни група ще се опита да го покрие с платното”.

Почина първата жена, покорила Еверест

Първата жена, покорила най-високият връх в света – Еверест, почина на 77 годишна възраст. Японката Джунко Табеи загуби битката с...

Алпинистите планирали да „капсулират” още едно тяло, но се опасявали, че няма да им стигне кислорода за слизане. Към върха в момента тръгва друга група участници в проекта .

Савченко се възстановява след изкачването. „Имам измръзвания на ръцете, не мога да се храня заради ангина от студения въздух”, отбелязва той.

Действията на алпинистите са били координирани с китайската страна.

Припомняме, че първият българин, качил се на осемхилядник (Лхоце, 1981) и първият наш сънародник на Еверест (1984) - Христо Проданов - остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април с.г. Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес.

Районите над 7800 м надморска височина са наречени от швейцарския физиолог Вис-Дюнан “зона на смъртта”. Физическите усилия там предизвикват пълно изтощение и сънливост, а дори две -три денонощия там без допълнителен кислород предизвикват пълно изтощение и смърт. Описани са многобройни случаи, когато добре аклиматизирани алпинисти над 8000 м получават зрителни и слухови халюцинации, стигат до състояния на еуфория и подценяване на опасностите при нулева издържливост на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com