Андрей Ковачев: Каузата на Боян Петров бе да извадим трафика извън дефилето

5390
Андрей Ковачев: Каузата на Боян Петров бе да извадим трафика извън дефилето
Снимка: БГНЕС

Днес, 22 октомври, в град Кресна бе открита фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“.

Изложбата бе открита от заместник-кмета на общината Валентин Стоичков, за съвместното си дело с Боян Петров по каузата им, разказа екологът Андрей Ковачев. Експозицията включва фотографии от личния живот на нашия именит алпинист и еколог, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него

Кресненският пролом в 3D визуализация пред НДК и във фотографската изложба "Каузите на Боян Петров"

Тази седмица ще станем свидетели на две събития, посветени на опазването на уникалното природно богатство на Кресненския пролом. Утре,...

„Това беше една любов, която имаше той към това място, и която споделяха много хора и много биолози. За първи път дойдохме тук с Боян през 1987 г. Бяхме съученици, доведе ни нашият учител в кръжока към Софийския зоопарк. Докато бяхме ученици практически всяка седмица от годината бяхме в дефилето. Аз с Боян имам една много проста договорка, че ако става дума за Кресненското дефиле – по всяко време на всяко място да се обръщам веднага, за да действаме с него. Тази любов и опазване на природата е заради хората, за да може да живеем на едно място, което усещаме любовта към този свят и за да бъдем човеци. Самият той беше много голям човек. Неговата кауза беше много важна – не само защото по този начин ще спасим човешки животи, а защото единственият начин да спрем катастрофите е там долу пътят да си остане локален, магистралата да бъде извън Дефилето. По този начин ще се предотврати не само смъртта на хората, а и смъртта на природата”, каза пред БГНЕС Андрей Ковачев.

Според него Кресненското дефиле е най-богатото място в България – като дива природа – най-много видове, които се срещат на едно място и освен това е уникално, защото тук граничат различни климатични зони и това го прави много ценно за опазването, защото няма как да възстановим това.

"Ако ние запушим Кресненското дефиле – то представете си, че главната артерия на вашето сърце е запушена и ние се опитваме да намерим някакво решение – няма как. Единственият начин да опазим и природата и човешките животи е действително да оставим някакъв локален път, а магистралният трафик да бъде отделен от дефилето.

Когато за пръв път дойдохме тука нямаше нито евро-директиви, нито защитени зони, но лошото обаче е, че това разнообразие пострада. Няма вид, който в момента да не е намалял драстично по дефилето заради опасния трафик, който убива и хора, и животни. Точно за това правим това нещо – те са множество животни от прилепи, земноводни, влечуги и змии, който са редки. Цялото това невероятно богатство в момента изчезва. Единственият начин да възстановим това е този трафик „да излезе“ извън пролома.

Показват заслугите на Боян Петров към Националния природонаучен музей

Националният природонаучен музей на БАН организира тържествена церемония в памет и в чест на българския алпинист и зоолог Боян Петров. ...

В момента тези, които пречат да се изпълни магистралата както трябва за жалост е правителството. Даже и да се забави изграждането на нещо през дефилето, достатъчно бе изграждане на видеонаблюдение и разделителна ивица и нямаше да има загинали хора. Но това не се направи, прехвърлянето от болната на здравата глава това е много старо нещо, крайно време е ние да се обърнем към истинския виновник който е правителството”, каза още Ковачев.

Вижте снимки от изложбата в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com