Българи в чужбина: Гласуваме, за да се върнем в Родината

4406
Българи в чужбина: Гласуваме, за да се върнем в Родината
Снимка: Getty Images/Guliver

„Гласуваме, за да се върнем в Родината!“ С тези думи читатели на Actualno.com разказаха за вчерашния вот в чужбина от първо лице. Екипът ни разговаря с български граждани, живеещи в САЩ и различни страни на Европа. По думите на младежите, проведеният извън България избор за Народно събрание е протекъл нормално и спокойно, без ексцесии и образуване на опашки. 26-годишният асеновградчанин Христо Илчев живее в САЩ вече повече от пет години. Той сподели, че по лични наблюдения избирателната активност вчера не е била особено висока. Голяма част от българите в САЩ са гласували в разкрити избирателни секции във Вашингтон, Мериленд и Вирджиния. Към 13:30 ч. местно време, своя вот вчера бяха упражнили около 200 души.

„Не се образуваха опашки и гласуването протичаше бързо.“, обобщи Христо. Златимира Георгиева – политолог, на 25 г. от Асеновград, в момента жител на Лайпциг, Германия. Тя заедно с група свои приятели изминаха неколкочасовото разстояние до Берлин, за да упражнят правото си на глас. „Това, че съм в чужбина, далече от близките си, не означава, че не следя от близо ситуацията в България“, посочи категорично Златимира. 25-годишната политоложка вижда потенциал и пътища за развитие в страната ни.

Временно съкращават маршрута на автобуси в Асеновград

По съкратен маршрут ще се движат автобусите по линии №1 и №2 от градския транспорт в Асеновград от следващата седмица. Очаква се от идн...

„Мъчно ми е за Родината. Мечтата ми е след време, след като натрупам опит в една от най-развитите държави в Европа – Германия – да се върна в България. Ето затова на този вот бе повече от важно да излезем и да гласуваме.“, допълни момичето. Тя разказа, че в секциите в Берлин обстановката е била спокойна и гласуването е преминало без чакане на опашка. Калина Пешева съобщи, че в Люксембург ситуацията също е била нормална. Изборът за Български Парламент е протичал бързо и без напрежение. Във Виена, Австрия, са били разкрити седем секции тази година. Информацията сподели за Actualno.com Виолета Илийкова. Тя е гласувала рано сутринта – към 8:30 ч., местно време. Тогава нямало почти никого пред урните. Безпроблемно се е провел парламентарният вот и в останалата част от деня там. Пътепис с положителен заряд от Унгария получихме от пловдивчанина Христо Христов. Той разказа, че е успял да гласува в рамките на 15 минути. Избирателните секции са били разположени в Българското посолство в Будапеща и всичко е било организирано.

„Членовете на комисията бяха изключително прецизни, стриктни и адекватни в работата си и разясняваха любезно. А аз отидох да гласувам, защото смятам, че е дълг да го направя.“, посочи Христо от Пловдив. Към 14 ч. в конкретната секция в унгарската столица бяха гласували повече от 100 човека. Други асеновградчани и жители на различни български градове, установили се сами или със семействата си в Италия, Дания, Норвегия и Англия, споделиха, че не са упражнили правото си на глас за Народно събрание на България. Като причини посочиха натрупано разочарование от досегашната ситуация в страната, както и далечните дестинации, които трябва да пропътуват, за да гласуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com