Човекът, който може да купи "Теленор", купи Нова телевизия*

11677
Човекът, който може да купи "Теленор", купи Нова телевизия*

PPF Group (Първи приватизационен фонд) - холдингът, който е контролиран от един от най-богатите чехи в лицето на Петр Келнер, е купил 95% от "Нова броудкастинг груп". Това официално съобщи на интернет страницата си досегашният собственик на тези акции - MTG.

Името на Келнер е едно от най-споменаваните що се отнася до бъдещето на един от трите телекомуникационни оператори - "Теленор". Според различни източници точно чехът ще вземе телекома, като в момента текат проучвания преди да се стигне до окончателна сделка. По оценки на Forbes личното му състояние е 16,2 млрд. долара към днешна дата, а PPF управлява активи за над 35 млрд. евро.

Телевизия BIT смени собственика си

Стартиралата като интернет телевизия BIT вече е продадена. Досега тя беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, които са емигра...

Всъщност PPF е най-големият застраховател в Чехия и Келнер успява да вземе мажоритарен дял по време на приватизацията след комунистическия период в източноевропейската страна. Келнер е и един от първите чуждестранни бизнесмени, намесили се в приватизацията в Русия - чрез инвестиционния си фонд "Петър Велики", който основава през 1993 година, но година по-късно го ликвидира, след като изнася активи от Русия за между 30 и 50 млн. долара. Келнер е известен с това, че много рядко говори пред медии и избягва всякаква публичност, а в Чехия отдавна вървят слухове, че първоначалният му възход като бизнесмен е подпомогнат от кръгове със съмнителна репутация в Русия.

За продажбата на Нова телевизия се заговори още преди около 9 месеца. Информацията беше оскъдна и само в сферата на слуховете. Сега MTG съобщава, че сделката е за 185 млн. евро (1,8 млрд. шведски крони). Преди тази официална информация, неофициално се говореше, че продажбата на "Нова броудкастинг груп" може да е в сферата на над 600 млн. лева.

От MTG напомнят, че в групата на Нова телевизия влизат 7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнес компании. Приходите на групата от продажби за 2017 година са 991 млн. шведски крони, а оперативният приход преди облагане с данъци е 195 млн. крони. В групата работят 650 души.

Сделката трябва да мине през регулаторно одобрение и се очаква да бъде окончателно приключена до края на първото полугодие на тази година.

Най-богатият човек в Централна Европа купува "Теленор"?

Най-богатият чех - Петр Келнер, е избраният от "Теленор" (Telenor) нов собственик на българския телеком. Това съобщи "Капитал", като ...

По-късно от Нова Броудкастинг Груп изпратиха подробности относно сделката.

"Превърнахме Нова Броудкастинг Груп във водещата комерсиална медийна група в България с дял от активната зрителска аудитория в размер на 33% и собственик на едни от водещите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и неговия мениджърски екип Нова Броудкастинг Груп бързо се превърна във водещата дигитална развлекателна компания на пазара. Бих искал да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Инвестициите на MTG са съсредоточени върху нашия развлекателен бизнес в Скандинавския регион, студиа и глобални дигитални развлекателни дейности. Ето защо намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който ще инвестира в бъдещето на Нова Броудкастинг Груп. Пожелаваме на Дидие и целия му екип да продължат с успехите си в бъдеще", коментира Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG.

* Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика