Дани Виера: Предаването ни е впечатляващо, надскачаме възможностите на машините

1262
Дани Виера: Предаването ни е впечатляващо, надскачаме възможностите на машините

Запознайте се с Дани Виера от предаването „Дроновете“ на Viasat Explore. Поредицата проследява компанията за въздушно заснемане с дронове, Pigion Vision, докато изпълнява новаторски проекти за богати клиенти, някои от които световни знаменитости. В хода на сезона, екипът посещава места като Ванкувър, Барбадос, Бахамите, Лас Вегас, Евърглейдс и се среща със знаменитости като пилотите от Формула 1 Луис Хамилтън и Хуан Пабло Монтоя, атлети по паркур, звезда от JACKASS и други. Чаровницата Дани Виера има късметът да е пилот на дрон в екипа, състоящ се от основателя на компанията, Райън, който е любител на екстремни спортове и фитнес маниак, механикът Роджър, маркетинг гуруто, Дарън, и софтуерния разработчик и проктант на дронове, Бил.

Предаването е много впечатляващо, и все пак има ли момент, от който вие самите сте останали смаяни от възможностите, които дават дроновете, или поне изненадани. Опитвате ли се да надскачате възможностите на машините?

Смятам, че да. Едно от нещата, които лично мен ме впечатлиха, беше когато работихме със спасителни екипи и хора от пожарната. Самият факт колко много е възможно да се помогне с дронове на хора от такива служби, които съвсем реално имат могат да спасяват и да помагат на хората.

Струва ми се, че за мен това бе моментът, в който наистина си казах „Уау“! Дроновете могат да се ползват за толкова много повече от заснемане и забавление, например. Те могат да повлияят нечий живот. Това буквално ще промени света. Мисля, че това ме спечели наистина за тези технологии.

Аз също имах предвид под надскачане на възможностите на машините: дали се опитвате да достигнете по-високо, по-далече, на по-трудни места?

О да, разбира се. Има много технологии, например, когато бяхме международното експо за дронове в Лос Анджелис, разглеждахме такива, които се занимават с това как да се преодолеят екстремните атмосферни условия, да речем, много студено време. Това изтощава батериите изключително бързо. Така времето за полет драстично се намалява, което пък влияе и на височината, до която можеш да достигнеш. Така някои разработчици започват да слагат батериите в пакет, който има собствено отопление, подобно например на дизеловите двигатели, който ще поддържа температура, идеална за функционирането на дрона. Така, че виждаме, че – да, хората се опитват да летят по-далече и по-високо.

Да, ти изглеждат доста комфортно на вода, на мостика на кораба, на борда, за теб това необичайни ситуации ли са?

Да.

Налагало ли ти се е да се научиш да правиш нещо, специално за някой епизод на предаването?

Всъщност, да. Например в канадския епизод, когато бяхме във Ванкувър, трябваше да карам сноуборд, а аз не съм сноубордистка. Оказа се, че не съм и голям фен. За бога, много е трудно! Оказа се, че всъщност не мога да карам сноуборд. Не ме бива в това.

А коя е най-предизвикателната за теб мисия – в предаването „Дроновете“ или иначе? Спомена противо-пожарна команда? Какво беше предизвикателството там?

Като че ли пак беше във ванкувърския епизод. Бяхме в ситуация с много рязка промяна във височината, с откачена промяна в климатичните условия, беше страхотно ветровито и изведнъж при изкачването достигнахме некакъв странен дъждовен пояс. Дроновете трябваше да са водоустойчиви и по-големи, за да преодолеят вятъра. Но същевременно, те летяха успоредно с тежки машини, от които зависеше животът на хора. Да, май това е най-предизвикателната ни ситуация въобще. Определено беше трудно, стресиращо, но се справихме и беше страхотно.

Наистина се справихте. В един от епизодите плуваш с акули, в друг следвате хора, които правят паркур, което е впечатляващо. Как се подготвяте за заснемането на такива епизоди? Трябва ли да правите нещо като репетиция или по-скоро карате на интуиция и както се случи?

Ами, например, в епизода с паркура в свободен стил, и поне аз наистина исках да се фокусираме върху артистите, върху техните умения и колко впечатляващи са те, затова като снимахме този епизод, аз ги помолих да ми покажат какво ще правят в парка, поне част от него, след което решихме просто да ги следваме, да го заснемем като сцена с преследване. Включихме дрона като като полет в свободен стил. Беше малко като състезание с дронове. Опитът ни със симулациите на компютър определено помогна. Беше като да снимаш нещо, което не знаеш съвсем на къде отива. Не е като да си нагласиш апарата за снимка на пейзаж. Определено ти трябва опит с пилотине на дрон, за да можеш да го заснемеш, както ние го направихме.

Упражняваш ли се много?

Последните крале-воини на Европа

Преди хиляда години Викинг, Норман и Саксонец се бият за слава – короната на един малък остров на ръба на Европа. В рамките само ...

Абсолютно. Опитвам се във всеки момент, в който не пътувам с Pigeon Vision или не работя по проект да се упражнявам със симулаторна програма; те са подобни на тези, с които тренират пилотите; включваш управлението на дрона към компютъра си и се упражняваш в безопасна среда. Освен това, често като си правя офф-роуд екскурзии, на палатка или за риба, се опитвам да вземам дрон със себе си и да снимам за упражнение, за да пилотирам поне малко почти всеки ден.

Дроновете могат много неща, включвали ли сте се в истински мисии с тях? Например да доставите запаси на недостъпно място, да идентифицирате заподозрени, да издирвате изгубени хора или това са само потенциални възможности?

Някои от нещата, за които вече говорихме, сме ги правили. Например, това с търсенето и спасяването на изчезнали хора или, например, използването на дронове за преброяване на животни, които е от ограмна помощ при всякакви видове проучвания на околната среда и подобни. Не е нужно да ходиш и физически да маркираш животните като едно време. Сега вече можеш просто да прелетиш над тях и да ги проследиш.

Правили сме такива неща, но Pigeon Vision не е просто компания за заснемане с дронове. Гледаме на себе си по-скоро като на изобретатели. Опитваме се да идентифицираме какво е нужно на конкретни клиенти и, един вид, да разработваме решения за тези нужди, не просто да си хвърчим и да снимаме. А аз, като пилота на дрон в екипа, съм най-голямата късметлийка, защото именно аз опитвам всички тези неща, това ми е работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com