Индустрията на бутилираните води ще събира 90% от РЕТ бутилките

1075
Индустрията на бутилираните води ще събира 90% от РЕТ бутилките
Снимка: АПБНБ

90% от пластмасовите бутилки от материала "полиетилен терафталат" ще бъдат събирани за рециклиране. Най-малко 25% от рециклирания материал ще бъде влаган повторно в нови пластмасови бутилки. Това са двата основни ангажимента, които си поставя Европейската федерация на индустриите с бутилирана вода (АПБНБ), а целта им е да отговорят на новите изисквания и законодателство на Европейския съюз.

Целта беше съобщена от президентът на Европейската федерация на бутилираните води Жап-Пиер Дефиз пред журналисти, след края на тридневната Генералната асамблея на организацията, провела се за първи път в София.

И в българската бутилирана вода има пластмаса, но тя била малко

Тест за наличие на пластмаса във водата на 3 произволно избрани марки бутилирана вода на българския пазар се оказа положителен. Експе...

Федерацията обединява 26 национални браншови асоциации, които представляват почти 600 производителя на натурални минерални и изворни води в цяла Европа, както и седем компании – индивидуални членове.

"Всички използвани от нас опаковки са рециклируеми. Средно почти 60% от PET бутилките, пуснати на европейския пазар, се събират за рециклиране, а PET е с най-високата степен на рециклиране спрямо всяка друга пластмасова опаковка, използвана в Европа", коментира Патриша Фоселард, генерален секретар на организацията.

Бутилиращите компании в страната членуват в организации за оползотворяване на отпадъци, които събират и рециклират опаковки. "Вноските на предприятията - наши членове, в тези организации са 4.5 млн. лв. годишно", уточни Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, която е член на АПБНБ.

Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно ...

Според данните на тези организации събираемостта на пластмасовите опаковки в България е 46.4% за 2017 г., като РЕТ бутилките са 47.3% от тях и имат най-висок дял при рециклирането – над 40%, съобщи Величкова.

Поставените цели изискват бутилиращите дружества да инвестират в олекотяване на бутилките, в промяна на дизайна и формата им, така че да се улесни тяхното събиране и рециклиране. Това е последователен и непрекъснат процес, отчитат предприятията. "В последните три години компаниите от нашата асоциация са инвестирали над 150 млн. лв. в своето развитие, а платените от тях данъци и такси от надхвърлят 90 млн. лв. всяка година. Заетите в бранша са над 2000", посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com