Как да превърнем страха си в гориво

2932
Как да превърнем страха си в гориво
Снимка: iStock/Guliver

Страхът е толкова присъщ на хората, че дори и да си казвате “Аз нямам страхове”, със сигурност се залъгвате. Затова един от най-важните въпроси, които световноизвестният лектор Брайън Трейси задава в своите семинари, е “Кое ви спира към целта?”. Не за да получи най-честите отговори, които всъщност му дават: “Миналото ми”, “Нямам образование”, “Следващата стъпка” или “Липса на финанси”, а за да накара хората да пречупят начина си на мислене. Да, изброените неща със сигурност са фактори към успеха, но не са основната причина за него. Според Трейси, основната пречка пред хората към целите им, е страхът.

Със сигурност има от какво да се страхуваме, но що се отнася до успеха - него трябва да приемаме с наслада. Всяка стъпка - от поставянето на целта до нейното постигане, трябва да ни носи удоволствие.

Как да разпознаем страха?

Него или го разпознавате и го управлявате правилно, или той се превръща в котва в живота ви. Той ви “помага” да сте нерешителни, да се съмнявате в себе си и най-вече да не действате.

Но какво би станало, ако този страх се превърне в гориво?

Първо трябва да осъзнаете силата на негативното подсъзнателно мислене. То най-вероятно е в главата ви, като казва “Не можеш”, “Не трябва”, “Да, но ако…” и други. Преди да разберете те са се натрупали и са се превърнали в планина, привидно непреодолима за изкачване. Разбира се, не става въпрос да пренебрегвате реалността, но според Брайън Трейси, в повечето случаи тези мисли са само “чудовището под леглото”, т.е. напълно измислени.

Елиминирайте негативните мисли

Вместо да позволявате на негативните мисли да ви действат толкова емоционално, че да ставате нерешителни и неуверени, научете логиката на мозъка ви да работи във ваша полза. Това постоянното “Не мога да” заменете с “Как да…?” и “Какво ще стане, ако се проваля?” с “Колко страхотно ще е, ако успея”. Дори бъдете още по-конкретни - търсете кои са най-добрите начини за постигане на целта или кои са хората, които най-добре биха ми помогнали. Принудете мозъка ви да ви помага, като задълбава в мислите и развива въображението, откривайки най-добрите решения на проблемите. Когато му дадете позитивна задача, намалявате значително мястото му за негативни мисли.

Това превръща страха в гориво!

Излезте от комфортната си зона

Да, това може да доведе до истински страх, тъй като често по-скоро е свързано с риск. Обаче ако позволите зоната ви на комфорт да стане ваш затвор, то тя по-скоро ще работи срещу вас, а не във ваша полза. Как да се измъкнете от това? Поемането на риск и смелостта не означава непременно, че сте безразсъдни. В тази връзка, Брайън Трейси казва: “Никога не бих посъветвал да бъдете безразсъдни! Но животът най-често се живее извън зоната комфорт. Превръщането на страха във вълнение и трепет е друг начин да го използвате като гориво на успеха ви”.

Изправете се срещу страховете си

Ще бъдете най-добрият в една игра, ако познавате перфектно правилата й, но и знаете кои са опонентите ви. Опознайте страха си - срещнете се лице в лице с него и научете как ви залъгва, спирайки ви да направите крачка към победата. Така ще се научите как да го разпознавате и, съответно, как да го победите.

Защо не започнете още сега? Ако съветите на Брайън Трейси са ви вдъхновили и вече сте готови поне да мислите за първата крачка към превръщането на страха си в гориво, може да научите и да се мотивирате още, като се срещнете с него на семинара му “Maximum Achievement 2.0” в София на 19 февруари 2018 г. Брайън Трейси е световноизвестен бизнес лектор и автор на бестселъри, който консултира над 350 фирми годишно и води семинари с огромен брой участници. След семинара в София гостите ще си тръгнат и с годишен план за действие, който могат да започнат да изпълняват веднага. Билети за събитието можете да намерите тук.

Източник: https://www.briantracy.com/blog/personal-success/how-to-turn-fear-into-fuel/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com