Милен Николов: Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица

18029
Милен Николов: Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица
Снимка: Actualno.com

"Крепостта Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица." Това каза директорът на регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов. Русокастрон е българска крепост на българските царе, само около 40 години е била във владение на византийците. Тя е изключително грижливо изградена, с много усилия и средства, което си личи от огромните количества хоросан, влагани във всички градежи.

Разкопките по крепостта започват през 2006 година през западната крепостна стена. В последствие са разкрити основите на една средновековна църква, локализирани са и други постройки. През 2009-2010 година са проучвани водоснабдителни съоръжения кула-кладенец в северния склон на крепостта. Това е едно съоръжение, което достига от северната крепостна стена и достига до Русокастренска река, допълни още Милен Николов. През 2014 година продължава това проучване и през 2016 година започват мащабни разкопки, при които са открити четири кули – две ранни византийски и две средновековни. През 2017 година разкопките са съсредоточени в цитаделата на крепостта – разкрити са южната стена и каменна сграда със зидани каменни стълбове, които са поддържали втория етаж. Дебелината на стените е 2,5 м и сградата е била с представителни функции, най-вероятно се касае за дворцова сграда, обясни още експертът.

Открито е огромно количество монети, най-много на българските царе, византийски златни монети и икона от слонова кост, открита през 2017 година, изработена в Константинопол през Х век. Този вид произведения на изкуството са се правили единствено за членовете на императорското семейство. Иконата може да се види в регионалния исторически музей в Бургас.

Директорът на РИМ-Бургас информира, че предстои максимално отваряне на нови терени, които да се проектират за консервация и реставрация, за да се превърне обекта в туристически, тъй като има изключителни дадености. Крепостта е монументална и внушителна и се ползва с голям интерес от страна на българските туристи, идват и руснаци, поляци, англичани. "Има дадености обектът да превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица и това е смисълът, за да помогнем това да се случи", каза още Милен Николов.

Според кмета на Община Камено Жельо Вардунски, на чиято територия се намира крепостта, има интерес от туроператори към нея, което би довело до оживяване на региона. Той призна, че инфраструктурата е в лошо състояние, но има амбиции да се подобри. Предстоят и действия във връзка с повишаване на популяризирането на обекта, като поставяне на табели по близките пътища.

Разкопките на крепостта са чудесен пример за добро и ползотворно сътрудничество в триединство между Община Камено, Регионален исторически музей - Бургас и Фондация "Русокастрон", подчерта Вардунски. Разкопките започват именно по инициатива на Фондация "Русокастрон", с която общината сключва договор за започване на арехологическата работа. Кметът на община Камено е юридически член на Фондацията, която осигурява логистична подкрепа за разкопките и поема обслужването на археолозите. Днес от Фондация "Русокастрон" съдействат с техни средства организирането на културни мероприятия в местността на крепостта и в региона с цел популяризирането на други исторически обекти в района, като читалището в Камено, възстановяване на камбанарията на църквата в града и други. 

История

Крепостта Русокастро е изградена в V в. на стратегическа височина – природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Най-ранните писмени данни за съществуване на селище тук идват от един епиграфски паметник от VІ в. с посветителен надпис за византийския пълководец Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев вероятно той е правнук на византийския император Юстин І / 518-527г/, водил най- тежките войни с аварите.

За първи път името на Русокастро се споменава от арабския географ Ел Идриси в неговата „География на света” , като голям и многолюден град. С това име градът влиза и в описанията на византийските летописци, свързани главно с историческите събития през ХІV в.

На 17 юли 1332 г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 г. Тя е една от най-големите крепости в Югоизточна България, която ІХ-Хвек охранява старобългарската граница Еркесия.

В крепостта се намирал манастира "Св. Георги", чието създаване се отнася още в V-VІ в. Върху останките му през 2007 г. е възстановена манастирската църква "Св.Георги Победоносец" с дарения на фондация "Русокастрон".

685 години от победата на цар Иван Александър над византийската армия

На 17 юли 1332 г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската ...

Светилището "Русина дупка" е било създадено през ІІ-ро хилядолетие преди Христа от траките. То било посветено на Богинята-майка. Народната традиция в селото е запазила стари песни и легенди свързани със страшен змей, който живеел в пещерата. Той се влюбил в хубавата мома Руса/ Русалия и я отвлякъл в пещерата. Нейните сълзи се стичали по скалата и напълнили малко кладенче, което и до днес се счита за лековито.

Вижте още снимки от крепостта в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт