Олимпийска шампионка проговори за преживяно сексуално насилие

2851
Олимпийска шампионка проговори за преживяно сексуално насилие
Снимка: Gettyimages.com

Олимпийската шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс заяви публично, че и тя е е една от многото жертви на лекаря на отбора Лари Насър, предаде БГНЕС.

"Аз съм една от многото преживели посегателствата на Лари Насър. Надявам се, че ще ми повярвате, когато казвам, че за мен бе много по-трудно да изрека на глас тези думи, отколкото да ги изложа сега писмено", написа шампионката в своя Twitter акаунт.

"Не е нормално да получаваш подобно отношение от доверен физиотерапевт на отбора и да трябва да го наричаш "специално" внимание. Това поведение е напълно неприемливо, отвратително и обидно, особено когато идва от някого, на когото ми е казано да вярвам", допълни в изявлението си 20-годишната спортистка и призна, че дълго време е мълчала, защото е виняла себе си за случилото се, но сега нещата са се променили.

"Дали бях твърде наивна? Беше ли всичко по моя вина? Сега вече знам отговорите на тези въпроси. Не. Не, не беше моя вината. Не, аз няма и не трябва да нося вината, която е на Лари Насар", заключи Байлс.

Бивш лекар в САЩ хванат с 37 000 педофилски клипа, насилвал млади девойки

Бивш лекар към американския олимпийски отбор по гимнастика е изправен пред съда по обвинение за множество сексуални злоупотреби и педоф...

Байлс спечели 4 златни и 1 бронзов медала от Олимпийските игри в Рио през 2016 година. Тя се присъединява към близо 140-те жени гимнастички, които повдигнаха обвинения за сексуален тормоз срещу Насар, който беше физиотерапевт на американския отбор по гимнастика в продължение на 30 години и за когото стана ясно, че през цялото това време е посягал на момичетата, прикривайки деянията си като "медицински процедури" в годините между 1998 и 2015. Смята се, че поне 3 от жертвите му са били на възраст под 13 години, когато им е посягал, а останалите – между 13 и 15 години.

Сред жертвите му са включително и олимпийските шампионки Габи Дъглас, Али Райсман и Макайла Мароуни.

Обвиненията срещу лекаря бяха повдигнали в края на 2016 година, на фона на разкритията на вестниците "Индианаполис Стар" и "Ю Ес Ей Тудей", които публикуваха тогава резултатите от задълбоченото си разследване. Според скандалната информация близо 400 спортисти от Американската федерация по гимнастика са станали жертва на сексуално посегателство от страна на своите треньори или други членове на организацията, докато са били още деца, като това са анализите само от полицейските доклади и заведените дела в последните 20 години.

Редовна "инспекция" на интимните части на малките момичета под триката, ежедневен секс с 14-годишна тийнейджърка, сексуално посегателство по време на "терапевтични масажи" и тайно поставяне на камери в женските съблекални и отделенията с душовете са само част от престъпните дейности, които са били оповестени. Те са били извършени от общо 115 треньори или членове на Федерацията, която е една от най-престижните олимпийски организации в Щатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт