ООН иска да прекъсне финансирането на групировки в Либия

800
ООН иска да прекъсне финансирането на групировки в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Ню Йорк в среща на първите дипломати от Европейския съюз, на която изслушаха специалните пратеници на ООН за Либия и Сирия.

Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов.

Кипър и Египет се договориха за строежа на подводен газопровод

Кипър и Египет подписаха споразумение за построяване на подводен газопровод по дъното на Средиземно море до Египет, се казва в съобщени...

Гасан Саламе, специален пратеник на ООН за Либия, във видеоконферентна връзка от Триполи информира министрите за несигурната обстановка в страната след въоръжените нападения в либийската столица, в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, подписано от 18 групировки на 4 септември.

Необходими са мерки за прекъсване на финансирането на тези формации, които са по-добре оборудвани от правителствените сили на реда. Три са основните източници на такова финансиране: нелегален износ на субсидирано гориво, спекулации с разликата между пазарния и официалния курс на либийската валута и контрол върху основните предприятия и инфраструктурни обекти. В момента в Либия по различни данни има около 700000 емигранти, освен трийсетте хиляди в лагерите за бежанци. При нормално функциониране на либийската държавност и икономика, това число отговаря на потребностите от работна ръка в страната.

Според Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия, в провинция Идлиб са разположени около 10000 терористи, но и близо три милиона невинни граждани, които разчитат на закрила от международната общност. Идният месец октомври ще е ключов период на изпитание както за бъдещето на Идлиб, така и за създаването на т.нар. конституционна комисия, която да приеме правилата за политически преход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия