Пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава над Северна Америка

6661
Пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава над Северна Америка
Снимка: Gettyimages

Съединените щати очакват с трепет първото пълно слънчево затъмнение от 99 години. Вече наречено „Великото американско” то ще пресече в понеделник от рано сутринта (местно време) ивица от територията на от запад на изток, пише БГНЕС.

Милиони туристи и любители астрономи започнаха през уикенда да щурмуват щатите и градовете, в които ще могат да видят пълното закриване на Слънцето от Луната и рязката нощ, която ще продължи няколко десетки секунди.

Започва в щата Орегон на западния бряг, където ще тръгне като частично в 16:05 UTC (09:05 местно време). Затъмнението става пълно 75 минути по-късно. Няколко местности ще бъдат облагодетелствани по пътя, както ще се случи с малкия град Мадрас, където мракът се спуска за 2 минути и 4 секунди.

Един милион посетители се очакват в този западен щат.

Общо най-малко 12 милиона души, живеещи в ивица широка 113 км в 14 американски щата ще станат свидетели на пълното слънчево затъмнение. Още милиони ще видят частично слънчево затъмнение, съобщава Американското астрономическо общество.

Затъмнението ще завърши своя път до вечерта в САЩ в 6:48 UTC в Южна Каролина на брега на Атлантическия океан в южната част на страната, близо до град Чарлстън.

Ресторанти и хотели продадоха стаи и апартаменти, дори местата за паркиране бяха разграбени като злато в елегантния с колониалния си стил град в южната част на САЩ.

Треската става все по-осезаема с приближаването на магията на мига.

„Капризи на времето”

Много туристи се разхождаха неделя по крайбрежната алея и гледаха с и тревожни очи изключително честите промени на небето, редуващо слънце и облаци, придружени от дъжд и тежка жега. Не искат да пропуснат първото пълно слънчево затъмнение, преминаващо през Съединените щати след 8 юни 1918 г.

Други щати би трябвало да са повече късметлии. Небето над Орегон се очаква да бъде пределно ясно.

"Чакаме го с нетърпение", казва Бренди Мълинс, домакиня на 38 години, която се е преместила в Чарлстън преди шест седмици.

Оборудвани със задължителните специални очила за наблюдение на явлението, до момента в който Слънцето се скрие зад Луната, тя и трите ѝ деца ще гледат затъмнението, ако времето позволи. "Започва лошо, но това няма значение, ще бъде придобиване на опит и ще можем да усетим тъмнината”, надява се тя.

Двойно затъмнение, каквото още не сте виждали (ВИДЕО)

Орбиталната обсерватория за слънчева динамика на НАСА е запечатала рядко явление – двойно слънчево затъмнение, при което Слънцето...

Британска двойка планира да завърши 15-дневното си пътуване в ивицата на слънчевото затъмнение в историческия град.

След два опита, помрачени от дъжда в Китай и Великобритания, Ник Уилдър и съпругата му Сара Бойлън на около 60, идват от Нотингав този път с надеждата за по-добър късмет, но остават прагматично настроени.

"И какво ако не видим затъмнението, нали ще сложим знаменце върху картата", тъй като то ни даде отличен повод да пътуваме, казва Ник Уилдър.

Страхувайки се от задръствания, местните власти решиха да затворят своите офиси в понеделник, а полицията и службите за спешна помощ увеличиха персонала си , за да се справят с притока на туристи, според местния вестник Post and Courier.

Два милиона посетители се очакват в Южна Каролина, щат с около пет милиона жители. Властите очакват в понеделник туристически връх за годината.

Въпреки облаците, наблюдавахме частично слънчево затъмнение

Днес голяма част от света стана свидетел на първото пълно слънчево затъмнение от 1999 г. То можеше да бъде наблюдавано частично и в Бъл...

В столицата на САЩ, Вашингтон, където затъмнението ще бъде видяно само частично, специалните очила се разграбваха в неделя, а вестниците редовно актуализираха на техните страници в интернет местата, откъдето можеха да се вземат.

Специален полет в сянката и самолети извън "зоната на здрача"

Американска авиокомпания предложи специален полет, за да могат пътниците да наблюдават от борда на самолета пълното слънчево затъмнение, което ще споходи САЩ в понеделник, 21 август. Други авиокомпании ще избегнат „зоната на здрача” от съображения за сигурност.

Пълното затъмнение на небесното ни светило, което вече бе наречено „великото американско” ще може да се наблюдава на ивица, преминаваща през територията на 14 щата. Предишното подобно затъмнение е било преди 99 години.

Компанията Alaska Airlines организира специален полет за „ловците на затъмнения”, но там може да се попадне само със специална покана. Машината излита от Портланд, щата Орегон, в 7:30 сутринта (17:30 часа бълг.вр. ) и ще прелети над крайбрежието. Това ще даде възможност на пътниците да се окажат първите, които ще наблюдават пълното затъмнение.

САЩ и Южна Корея започват съвместни военни учения

САЩ и Южна Корея започват в понеделник съвместни 10-дневни военни учения под кодовото име „Улчи – Фрийдъм гардиън” (U...

Полетът ще бъде на около 10,6 хиляди метра височина.

„Ние ще прелетим около 1,6 хиляди километра над крайбрежието на Орегон. Общата продължителност на затъмнението за нас на борда ще бъде 103 секунди. Това е по-малко, отколкото на всяко друго място на земята, но благодарение на височината ни е гарантиран добър обзор”, пише наблюдателят на астрономическия портал Space.com, метеорологът Джо Рао.

Няколко редовни полета на Southwest Airlines съвпадат със затъмнението, но пътниците ще могат да видят едва частично явлението, защото машините няма да влизат в зоната на пълния мрак.

Тези полети излитат в източна посока от летищата Денвър, щата Колорадо, Сиатъл, щата Вашингтон, Портланд, щата Орегон. Представител на авиокомпанията заяви, че от съображения за сигурност самолетите ще избегнат „линията на сянката” и ще летят край нея без да я пресичат.

Затъмнението може да бъде наблюдавано ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com