"Пътуващото лятно кино" стартира с "Посоки" на Командарев

5131
"Пътуващото лятно кино" стартира с "Посоки" на Командарев

На 19 юли (четвъртък) от 21:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина по традиция стартират прожекциите от новия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. Кинолюбителите ще имат възможността да се срещнат с екипа, работил по продукцията.

След почти 30-годишно отсъствие на българското кино от официалната селекция в Кан, миналата година филмът „Посоки“ беше избран в програмата на 70-тото издание на Международния филмов фестивал, където се състоя и неговата премиера. Лентата е отличена с десетки престижни награди, като преди дни спечели и наградата на публиката от Международния фестивал в Брюксел.

За поредна година ще се радваме на пътуващо лятно кино

Снощи Лятната естрада в Борисовата градина за шеста поредна година се превърна в най-големия киносалон на открито в София. Повече от 25...

Филмът разказва шест истории, случили се в едно денонощие със шестима таксиметрови шофьори и техните клиенти. Едновременно комични и драматични, ситуациите в които те попадат олицетворяват не само „пъстротата“ на живота, но и „посоките“, по които поема българското общество.

Впечатляващ е и актьорският съства на продукцията, който включва едни от най-популярните имена от съвременното българско кино: Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов, Георги Кадурин. Неслучайно първото международно отличие за „Посоки“, по време на филмовия фестивал в Сараево през 2017 г., е наградата на журито за изключително художествено постижение на артистите.

Филмът „Посоки“ е ко-продукция на България, Германия и Македония и е подкрепен от Националния филмов център, Регионалния филмов фонд МДМ – Германия, Евроимаж и Българската национална телевизия. Сценарият е дело на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева.

Освен „Посоки“ по време на откриващата прожекция, ще бъдат показани и още две продукции – късометражните филми „Батмобил“(продуцент „NO BLINK) и „Дебют“ на общоевропейската кампания „EU&ME“ на Европейския съюз.

В Ловеч ще гостува "Пътуващо кино"

В Ловеч ще гостува "Пътуващо кино" и в дните около празника на града - 11 май, съобщи БТА. В момента жителите на Ловеч могат да гледат...

Тазгодишното турне на „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ ще представи безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Освен в столицата инициативата на БНТ ще гостува и в градовете Самоков (22 юли), Панагюрище (23 юли), Пирдоп (24 юли), Копривщица (25 юли), Карлово (26 юли), Пловдив (29 юли), Раковски (30 юли), Ямбол (31 юли), Стара Загора (1 август), Котел (2 август), Стражица (4 август), Дряново (5 август), Априлци (6 август), Русе (26 август), Исперих (27 август), Девня (28 август), Варна (29 август), Бяла (30 август), Бургас (1 септември), Царево (2 септември), Созопол (4 септември), и селата Орешак (Троянско, 7 август), и Лозенец (Бургаско, 3 септември).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Унизително! Адвокати възмутени от новите ограничителни мерки спрямо Ален Делон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com