"Ритон" вкараха Бетховен в юбилейния си албум

2027
"Ритон" вкараха Бетховен в юбилейния си албум

Фагмент от Лунната соната на немския класик и представител на Виенската школа Лудвиг ван Бетховен е кодиран в песента "Златен Ритон" - последното, десето парче, което Катя и Здравко от "Ритон" записаха и включиха в предстоящия си албум. Идеята е на самата Катя, която от години мечтае със Здравко да запишат песен, основана на класическа мелодия, съобщава официалният сайта на дуета. 

"Преди време пробвахме с една сюита на норвежкия композитор Едварг Григ, но не се получи. Сега Ангел Симеонов написа прекрасен текст. Когата прочетох стиховете, първата ми асоциация бе с Лунната соната на Бетховен. Така се роди всичко и сме изключително доволни, че сбъднахме мечтата си", разказа историята на песента Катя.

Започват IX Световни хорови игри в Сочи

Очакват се очакват близо 300 хора от различни страни за церемонията по откриването на IX Световни хорови игри в руския град Сочи, като ...

Автор на музиката е Росалин Наков. "Използвахме музикален цитат от произведението на Бетховен в инструментала на "Златен Ритон". Останала част от песента си е в характерния за Катя и Здравко стил, с типичните са тяхното пеене канто и хармония", разясни композиторът.

Той има пръст в още четири от песните в новия албум - "Очакване", "Есенна тъга", "Мечти край морето" и "Пристанище". При всичките музиката е написана след създаването на стиховете, което е много по-трудно и много повече се цени в бранша, отколкото обратния вариант.

Авторът на текста на "Златен Ритон", Ангел Симеонов, пък не за пръв път реди рими за звездното семейство. За въпросните куплети вдъхновението го връхлетяло край морския бряг. "Музата ме споходи, докато бях в Созопол. Текстът разказва драматична история на двама влюбени", коментира Симеонов.

Твърдо "против" байганьовската киселящина

Подложени сме на геноцид – с тези думи възрастен мъж, заедно с още трима-четирима души на неговите години, се оплакаха рано сутри...

На неговата песен ще бъде наречен и новият албум на Катя и Здравко. "Златен Ритон" ще се появи на пазара на CD и винилова плоча до края на годината. Очаква се специално за юбилея "40 години музика и любов" на 18 октомври в НДК да бъде отпечатан промо тираж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com