Salvator Mundi на Леонардо - цената на легендата

15079
Salvator Mundi на Леонардо - цената на легендата
Снимка: Getty images/Guliver

Не можете да сложите цена на красотата, но можете да сложите цена на едно име. Когато през 2011 г. Националната галерия в Лондон показа картината изобразяваща Христос, дотогава изгубената работа на Леонардо да Винчи, по-голяма от изненадата в изкуствоведските кръгове се оказа само от радостта на аукционните къщи и артдилърите, отбелязва Artprice, цитиран от БГНЕС.

Картината Salvator Mundi е единствената творба на Леонардо в частни ръце и е предложена на историческия търг миналата седмица от семейната колекция на руския милиардер Дмитрий Е. Риболовлев. В сряда вечерта в търга на следвоенно и съвременно изкуство на Кристис (в който творбата на Леонардо да Винчи беше включена, като изключение, за да достигне до купувачи отвъд ценителите на Ренесанса - бел. ред.), „Спасителят на света“ се продаде за шокиращите 450.3 млн. долара - най-високата цена, която някога е платена за произведение на изкуството на търг. Струва ли си? И какво купувате: картината или марката?

Франция забрани износ на творба на Леонардо да Винчи

Френското правителство е поставило временна забрана за износ на рядка двустранна рисунка, преписвана на Леонардо да Винчи, която държав...

Преди да бъде идентифицирана, картината е закупена при продажба на имоти през 2005 г. за по-малко от 10 000 долара и първоначално се счита за копие, завършено около 1500 г. и част от колекцията на Чарлз I, крал на Англия. С течение на времето повърхността на дървото потъмнява и се напуква, след което е грубо реставрирано, както показва изображението в каталога за продажба. Почистена от консервационното ателие на Диан Модестини, картината сега е в особено състояние -  между оригиналната си форма и внушителната, макар и частична реставрация.

Разбира се, качеството и мястото на картината в историята на северноиталианското изкуство не е предмет на разговор в залата за продажби, нито пък разтревожи хилядите посетители, които я видяха в Ню Йорк, Лондон или Хонг Конг. От "Кристис" умело промотират творбата на Леонардо - от видеоклиповете, включени в маркетинговата кампания, до световната обиколка на картината, която генерира зрители, които просто искат да я видят.

Творбата е представена почти като свещена реликва, а маркетинговият отдел на "Кристис" не пести суперлативите, като я нарече "мъжката Мона Лиза". Фантазията за индивидуалния гений се продава, фантазия по-съблазнителна и трайна, отколкото която и да е в западното изкуство. И точно за това ще бъде много трудно за аукционните къщи да насочат вниманието към която и да е друга картина.

Светът на изкуството вече е коренно различен, "Кристис" наложи нови традиции в организирането на такъв търг, а таванът на цените се оказа неочаквано неограничен. Дали тази продажба ще стимулира целия пазар? Цената от 450 милиона изключение ли е или знак за бъдещето? И ще започнат ли другите аукционни къщи да имитират стратегията на "Кристис", която се съсредоточава по-малко върху експертизата и автентичността, а повече върху маркетинга?

Непозната досега картина на Да Винчи беше обявена на търг (СНИМКА)

Непозната досега скица на великия италиански художник Леонардо да Винчи ще бъде продадена на търг, съобщава BBC. Според аукционната къ...

Докато се опитват да разберат кой е купил картината, специалистите анализират и самото наддаване. Оферирането започна с шест купувачи и достигна пикови цени за почти 20 минути, с често колебание на скоковете и променливи стъпки. Вместо да се движи плавно от 370 милиона долара, в една последните оферти цената изведнъж скочи до 400 милиона долара - агресивна стратегия, която спечели картината на анонимния купувач, наддаващ по телефона, и остави всички в залата безмълвни.

"Хората ме питат: "Кога ще видим картина за милиард", каза Брет Горви, търговец на изкуство и бивш световен директор за следвоенно и съвременно изкуство в "Кристис". "Не става въпрос за качеството на картината. Става въпрос за последната картина на художник в частни ръце, който е легенда, който е част от нашата цивилизация. Кой друг артист може да бъде това? Какви други картини? Автопортретът на Ван Гог в перфектно състояние, с отрязано ухо, би могъл да създаде сравнимо пазарно вълнение, може би дори 500 милиона долара, но дори и тази картина ще бъде измерена по отношение на качеството си. Тя няма да бъде от изключителната рядкост, последната от последните".

Експертите добавят, че продажбата на "Кристис" утвърждава продължаващия възход на пазара на изкуството и потвърждава доколко изкуството се е превърнало в инструмент за инвестиция на богатите. Що се отнася до това дали успехът на Леонардо е в състояние да повиши останалите продажби, то втората част от аукциона в сряда показа, че отразената слава не е достатъчна.

Междувременно хората в музейния свят се мъчат да осмислят астрономическата цена, която никой музей не би могъл да си позволи. Мнозина се надяват, че купувачът в крайна сметка да дари или да заеме произведението на някоя институция. Може би за това никой не коментира качеството на картината, като се има предвид, че тя е значително пребоядисана и възстановена. Други твърдят, че състоянието в крайна сметка е без значение - не купуваш картината, а "Леонардо", цитирайки маркетинговата кампания на "Кристис" – „Вие буквално купувате легендата".

Открита наскоро картина на Рембранд ще бъде изложена в Маастрихт

Смятаната за изгубена картина "Припадналият пациент" на холандския художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) ще бъде изложена на междуна...

Actualno.com припомня, че според група експерти картината Salvator Mundi ("Спасителят на света") се отнася към края на миланския период в творчеството на Леонардо да Винчи през 90-те години на XV век, когато е сътворил "Тайната вечеря". Друга група от експерти смята, че е рисувана малко по-късно - в началото на XVI век по време на флорентинския му период.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com