Социалното кино взе превес на Кан 2018

2492
Социалното кино взе превес на Кан 2018
Снимка: Getty Images/Guliver

Голямата награда на фестивала – „Златна палма“ за 2018 бе спечелена от японския режисьор Хироказу Коре-Еда за разтърсващата драма "Shoplifters". Темата за семейните отношения е предпочитана от него, но в този филм той я разглежда от различен ъгъл.

Едно семейство, което преживява от кражби в магазините, приема малтретирано момиче. Самото семейство е странно – алчна баба, мъж и жена крадци, младо момиче, което работи в пийпшоу и момче, което не ходи на училище. Когато съдбата ги среща с изоставеното малтретирано момиче, те го приемат за член на своето семейство на „ужасни, грозни и зли“. Това е шансът на всеки да поправи предишните си провали, а за семейството – да започне отначало и да е по-добро от предишното.

Филм с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем даде началото на 71-ия кинофестивал в Кан

С бляскава церемония снощи бе открит 71-ият кинофестивал в Кан. Режисьорът Мартин Скорсезе и актрисата Кейт Бланшет поставиха началото ...

Малко известният италиански актьор Марчело Фонте спечели наградата за най-добра роля за участието си във филма на Матео Гароне "Dogman", предаде БГНЕС. Гароне каза, че го е избрал за ролята, тъй като вижда в него един съвременен Бъстър Кийтън, който играе почти като актьор от ням филм. Марчело Фонте пристига от родната Калабрия в Рим като юноша с ясната цел да стане актьор. Мъжът с крехка физика и широка усмивка разказва, че е правил всякакви възможни грешки, не пропускайки нито една, но това, което го е водело, е твърдата идея, че иска да стане актьор. Той е на 39 години и е почти неизвестен, когато Гароне залага на него за ролята и очевидно не е сгрешил.

Американецът Спайк Ли, който отсъства от Фестивала в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда за филма "BlacKkKlansman". В него режисьорът осъжда расизма, десния екстремизъм и президента Доналд Тръмп. Спайк Ли осъжда в лентата си събитията в Шарлътсвил, Вирджиния, който бе разтърсен от насилието на крайнодесни групи на 12 август 2017 г.

Маестрото на френското кино Жан-Люк Годар, който представи на основния конкурс в Кан новия си филм „Le Livre d'image“, бе удостоен със специалната награда „Палмова клонка“. Експерименталната лента на 87-годишния Годар е безсюжетен филм в пет части, представляващ своеобразен колаж от кадри от ранни негови филми. Те са представени с коментар зад кадър, четен от самия Годар. Филмът, като замисъл, представлява неговите размишления на тема война, живот и смърт.

Жан-Люк Годар е признат майстор на европейската кинематография, един от основателите на т. нар. „нова вълна“ във френското кино през 50-те и 60-те години на миналия век. Официалният афиш на фестивала в Кан тази година, включително и големият плакат на фасадата на Фестивалния дворец на булевард „Кроазет" включваше кадър от филма му „Pierrot le Fou“ от 1965 г.

Кейт Бланшет ще оглави журито на фестивала в Кан

Кейт Бланшет ще оглави международното жури на тазгодишното издание на Филмовия фестивал в Кан, съобщиха в четвъртък организаторите. С т...

Името на големия отсъстващ от тазгодишния кинофестивал в Кан Харви Уейнстийн в крайна сметка изскочи чрез огненото обвинително слово на една от неговите обвинителки – Азия Ардженто.

Снимки: Getty Images/Guliver

„През 1997 г. бях изнасилена от Харви Уейнстийн тук в Кан. Този фестивал беше неговият ловен терен“, заяви италианката, чието присъствие в Кан бе пазено в тайна. Облечена цялата в черно Ардженто, която е актриса, певица, режисьор, сценарист и активист, пожела продуцентът Уейнстийн никога вече да не е „добре дошъл“ в Кан. Междувременно стана известно, че един от големите съвременни европейски режисьори - французинът Люк Бесон, също е обвинен в сексуално посегателство. Срещу него в Париж е започнато разследване по обвинение в изнасилване, отправено от актриса, чието име не се споменава. Той нарече обвинението фантастична измислица и заяви, че познава добре обвинителката си и никога не се е държал по неприличен начин с нея.

Тази година журито, председателствано от актрисата Кейт Бланшет, награди две от трите участващи в конкурсната програма жени режисьори – италианката Алис Роруочър и ливанката Надин Лабаки – награда на журито за "Capharnaüm".

Фестивалът в Кан през 2018 г. ще промени традицията

71 години след първото си издание фестивалът в Кан ще наруши традицията и ще даде главната наградата в неделния, а не в съботния ден. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com