Световен ден на бежанците

4577
Световен ден на бежанците
Снимка: Getty images/Guliver

БЧК отбелязва Световния ден на бежанците – 20 юни.

Българският Червен кръст и Върховният комисариат за бежанците към ООН ще проведат медиен форум по случай Световния ден на бежанеца.

Форумът ще бъде открит от българския вицепрезидент Илияна Йотова, представителя на ВКБООН за България Матайс льо Рут и председателя на Българския Червен кръст – акад. Христо Григоров.

По повод Световния ден на бежанеца, ВКБООН апелира лидерите и гражданите на България да защитят и приемат бежанците вместо да ги дискриминират.

"България има дълга традиция на гостоприемство, а мъжете, жените и децата принудени да напуснат домовете си в следствие на война и насилие повече от всякога имат нужда от безопасност и защита", каза представителят на ВКБООН в България Матайс льо Рут. "Бежанците не са заплаха. Те са хора също като нас, но бягат от война, насилие и преследване. Трябва да им протегнем ръка вместо да строим стени помежду си."

ВКБООН призовава българските власти да сторят следното:

- да подобрят условията в регистрационно-приемателните центрове.

- да осигурят на достъп на всички лица търсещи закрила до справедливи и целесъобразни процедури по предоставяне на убежище. 

Роднина на Башар Асад безуспешно опитва да вземе бежански статут в Германия

Вдовицата на един от братовчедите на сирийския президент Башар Асад търси убежище в Германия и очаква решение в един от центровете за б...

- да прекратят задържането на всички деца бежанци и мигранти и техните семейства.

- да предоставят на специализирана помощ на деца мигранти и бежанци, особено на тези, пристигащи в България сами. Това включва създаването на алтернативни възможности за грижа, където децата да живеят безопасно с достъп до адекватна медицинска и психо-социална грижа и правна помощ.

- да осигурят на достъп до образование на всяко дете бежанец или мигрант.

Половината от 22,5 милиона бежанци по света днес идват от три държави: Сирия, Афганистан и Южен Судан. Около 84% от бежанците са приети от страни с ниски и средни доходи. Само три държави – Турция, Пакистан и Ливан – дават подслон на повече от 5 милиона бежанци.

Повече от половината бежанци в световен мащаб са деца. Досега през 2017 година, 1 800 лица са потърсии закрила в България, сред които 190 са непридружени деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com