Световните лидери остро осъдиха атаката в Барселона (ОБЗОР)

1530
Световните лидери остро осъдиха атаката в Барселона (ОБЗОР)
Снимка: Getty Images/Guliver

В четвъртък 17 август тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 100 ранени, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града.

Светът е в шок. Редица лидери от страните по целия свят изразиха съболезнования на Барселона и на испанския народ, отбелязва агенция "Фокус".

„Мислите ми са с жертвите на днешната ужасна атака в Барселона и служителите на извънредните служби, които реагираха на инцидента“, заяви британският министър-председател Тереза Мей в Twitter. „Гади ми се от безсмислената загуба на живот в Барселона. Външно министерство работи по това да установи, дали е имало британски граждани, замесени в този отвратителен инцидент и поддържаме близка връзка с властите в Испания, които имат пълната ни подкрепа“, заяви тя. „След нападенията в Манчестър и в Лондон Испания застана до британския народ. Тази нощ Великобритания стои редом с Испания срещу злото на тероризма“, добави тя.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш осъди терористичното нападение в Барселона. ООН заявява солидарност с правителството на Испания и неговата борба срещу тероризма и насилствения екстремизъм.

„Ние оставаме обединени и решителни“, заяви френският президент Еманюел Макрон , описвайки случилото се като „трагично нападение“ и добавяйки, че мислите му са с жертвите.

Германският канцлер Ангела Меркел "мисли с дълбока тъга за жертвите на противната атака в Барселона - със солидарност и приятелство към испанския народ“.

Държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че консулското представителство на САЩ в Барселона, предоставя помощ на американците в града. „Терористите по цял свят трябва да знаят, че заедно с нашите съюзници сме решени да ви намерим и изправим пред правосъдието“, заяви Рекс Тилърсън на пресконференция с министъра на отбраната Джеймс Матис и японските им колеги.

„САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания и ще направят всичко необходимо за помощ. Бъдете здрави и силни, обичаме ви“, бе коментарът на президента Доналд Тръмп.

„Решително осъждаме това жестоко и цинично престъпление, извършено срещу мирните граждани. Случилото се за пореден път потвърждава необходимостта от реално обединение на усилията на цялата световна общност в безкомпромисната борба срещу силите на тероризма“, заяви руският президент Владимир Путин в съболезнователна телеграма. Президентът предаде думи на съчувствие към роднините и близките на загиналите и пожелания за скорошно оздравяване на пострадалите.

"Терористичният акт в Барселона, в най-населеното място на града е чудовищно престъпление“, заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев. „Уверен съм, че ще можем да победим международния тероризъм единствено с общите усилия на цялата световна общност“, подчерта той.

Френският министър на външните работи и на въпросите, свързани с ЕС Жан-Ив льо Дриан, изказа солидарност спрямо жертвите от терористичното нападение в Барселона, както и към народа и правителството на Франция.

В свое официално заявление Льо Дриан „изрази своята солидарност с испанския народ и съболезнования във връзка с жертвите от терористичния акт“.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща на Испания пълната подкрепа на ЕС след смъртоносните нападения в Каталония.

„Искрено съм солидарен с всички, които са засегнати от нападението“, заяви Таяни. „Изразявам пълна подкрепа с властите на Испания . ЕС е единен в борбата срещу тероризма и в защитата на мира“, добави той.

Бившият президент на САЩ Барак Обама и бившият държавен секретар Хилари Клинтън осъдиха нападението с автобус в Барселона.

„Мишел (съпругата на Обама – бел. прев.) и аз мислим за жертвите и техните семейства в Барселона. Американците винаги стоят с испанските си приятели“, написа Обама на профила си в социалната мрежа Twitter.

„Барселона, имате нашата твърдост и подкрепа в лицето на тази страхлива атака. Ние стоим заедно срещу тероризма, където и да удари“, посочи Клинтън.

До момента няма данни за загинали или пострадали българи при атентата в Барселона

До момента все още няма данни за загинали или пострадали българи при атентата в Барселона. Това съобщиха за Агенция „Фокус“...

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер изрази съчувствието си към жертвите в Барселона.

„Дълбоко потресен съм от ужасните новини от Барселона. За пореден път тероризмът показа грозното си лице", се казва в съобщението на министъра.

Министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка осъди „възмутителната терористична атака срещу невинни хора“.

Премиерът Бойко Борисов и външният ни министър Екатерина Захариева решително осъдиха случилият се в четвъртък терористичен акт в Барселона, а също така изразиха дълбоки съболезнования на властите и народа на Испания във връзка с трагедията. 

"Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха". Това написа в своя Facebook профил президентът Румен Радев.

Обезвредиха петима терористи, готвели атака като тази в Барселона (ВИДЕО)

Само часове след нападението от четвъртък, 17 август, в Барселона, при което микробус се вряза в тълпа с хора и загинаха 13 души, а дру...

Междувременно испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че нападението от четвъртък е в резултат на джихадистки тероризъм.

„Днес борбата срещу тероризма е главна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е глобална заплаха и отговорът трябва да е глобален“, заяви Рахой по време на пресконференция в Барселона.

Той добави, че ще призове всички политически партии в Испания да потвърдят единодушието си относно борбата срещу тероризма.

Испанският кралски двор осъди нападението в Барселона, при което микробус се вряза в тълпа пешеходци, убивайки 13 от тях, посочвайки, че страната няма да бъде „тероризирана“, предаде AFP.

„Те са убийци, бандити, които няма да ни тероризират. Цяла Испания е Барселона“, пише в официално заявление на испанския кралски двор, публикувано Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа