Светът отбелязва деня на Св. Патрик

3307
Светът отбелязва деня на Св. Патрик
Снимка: Getty Images/Guliver

Ирландците и техните потомци по целия свят честват на 17 март деня на свети Патрик, покровителя на Ирландия. Отбелязването му - с паради, песни, танци и много тъмна бира, привлича вниманието на милиони хора, дори на тези, които формално нямат повод да празнуват.

По традиция в столицата на Ирландия - Дъблин, стотици хиляди хора шестват по улиците в изумруденозелени одежди под звуците на музика. Според легендата св. Патрик - свещеник, който в 5-ти век разпространявал в британските земи Христовата вяра, използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал.

Свети Патрик - празникът на ирландската душа

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. На този ден празнуват всички ир...

Затова, въпреки че се обличал предимно в синьо, хората го асоциират именно със зеления цвят. Най-големият парад обичайно е в Ню Йорк, а за Южното полукълбо - в Сидни.

Празникът на Св. Патрик започва да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Той е много популярен в САЩ, тъй като по официални данни над 30 млн. американци твърдят, че имат ирландски корени.

От миналата година католическият светия се почита и от Руската православната църква. В Русия обаче, където все още църквата използва стария календар, денят на Св. Патрик ще се отбелязва не на 17, а на 30 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа