"Вратарката и морето" е роман за деца от всички възрасти

5223
"Вратарката и морето" е роман за деца от всички възрасти
Снимка: Издателство "Изида"

Дългоочакваното продължение на „Вафлено сърце“ е вече факт!

Мария Пар, неслучайно определяна като „новата Астрид Линдгрен“, не само спечели най-големите награди за детска литература, но и плени милиони деца с прекрасната история „Вафлено сърце“, разказваща за приятелството на 9-годишните Триле и Лена. Сега във „Вратарката и морето“ (издателство Изида, превод Росица Цветанова) те са на 12 и се впускат в приключения, които са много по-сериозни и опасни. Двамата влизат в света на възрастните, където има повече отговорности и по-сложни взаимоотношения.

Красавица разбунва страсти в класически испански роман

От Хуан Валера се учат Колийн Маккълоу и Димитър Димов Една харизматична девойка разцъфва в прекрасна жена в романа „Хуанита Дъ...

Във „Вратарката и морето“ Мария Пар предлага много повече от това, което сме свикнали да очакваме от нея. Новата й книга е също толкова забавна и докосваща като „Вафлено сърце“, с която много български деца израснаха и обикнаха. Но авторката значително разширява спектъра на познанията и емоциите на младите си читатели, като ги въвежда в света на възрастните, където има повече отговорности и много по-сложни взаимоотношения и чувства.

Лудетината Лена отново въвлича приятеля си Триле в неразумни приключения – като например самоделен сал, който ще се разбие в открито море, или събиране на лакомства насред бушуващ ураган. В класа им се появява и ново момиче – Биргите от Холандия, която поражда в Триле неизпитвани досега чувства. Той иска да бъде с нея, но се притеснява, че така пренебрегва Лена и дядо си. В същото време над футболната кариера на приятелката му Лена са надвиснали черни облаци. Новият треньор не й дава никакви възможности за изява като вратар и тя решава да се премести в друг отбор, в града.

Героите се натъкват на смъртни опасности в морето, претърпяват инциденти с въздушна пушка, има счупени ръце, злополучен училищен концерт и препратка към Астрид Линдгрен, когато малката сестра на Триле е издигната на пилона с флага. А Лена е не само припряна и егоцентрична, но има възможност и да покаже, че притежава златно сърце (размер XL).

Мария Пар кара и героите, и читателите си да мислят, да се учат и да порастват, като резултат от всичко, през което преминават. Борят се със сериозни проблеми и излизат от тях с по-голямо самочувствие, разбиране и уважение към другите хора.

Галилео Галилей – предаван, преследван и боготворен

Биографията на великия учен спечели най-голямата литературна награда в Норвегия Предаден от папата, покровителстван от Медичите, нераз...

Младата писателка не се страхува да пише за трудни теми като несигурността и скръбта, живота и смъртта, с която може да се сблъска човек по всяко време… И възрастните читатели ще пролеят няколко сълзи, докато четат – сълзи на съчувствие и удовлетворение, които скоро обаче ще бъдат заменени от усмивки и смях.

„Вратарката и морето“ е детски роман, но той е за всички нас – и деца, и възрастни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com