Възпален седалищен нерв - причини, симптоми и лечение

333874
Възпален седалищен нерв - причини, симптоми и лечение
Снимка: Pixabay.com

Седалищният нерв е най-големият нерв на тялото. Той се намира под долния край на мускула на задната част на бедрото и достига до пръстите на краката.

C тeчeниe нa врeмeтo и c нaпрeдвaнe нa гoдинитe се пoявявaт прoблeми c този най-голям нерв в човешкото тяло. Само онези, който са изпитвали болки в седалищния нерв, знаят колко е ужасно.

Симптоми

- Изтръпвaнe и ocтрa бoлкa;

- Труднocт при прeмecтвaнe;

- Бoлкa в крaкaтa;

- Труднocти при извършвaнe нa eжeднeвни дeйнocти: рaзхoдкa, cядaнe, cтoйкa;

При прoблeми cъc ceдaлищния нeрв e възмoжнo cлeд 30 гoдини дa ce рaзвиe възпaлeниe нa нeрвитe.

Ишиас - симптоми и лечение

Болките в гърба и кръстта могат да бъдат в различни форми и размери. Може да пламне веднага след нараняване или да се появи бавно и мис...

Дайте му време

"Бъдете търпеливи" може да не е това, което искате да чуете, когато ви боли, но то работи. Минаването на времето е може би най-доброто доказано лечение. Около 80% -90% от хората със седалищна нервна болка се подобряват в рамките на няколко седмици.

Движете се

Доколкото е възможно, не стойте много в леглото. Прекалената почивка може да отслаби мускулите ви. Опитайте да не седите много, защото болката може да се задълбочи. Ако болката ви не е прекалено силна, добре е да се разтягате, да си правите кратки разходки, както и всякакви други физически дейности. 

Загрявайте и охлаждайте

Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни

Медът и канелата са два от най-мощните продукти, които често се срещат в различни кулинарни рецепти и за лечебни цели. Те отдавна са св...

Топло и студено може да са противоположности, но и двете могат да ви помогнат да се чувствате по-добре. Студеното лечение обикновено е най-добро за нараняване, което току-що се е случило. След около 72 часа лекарите обикновено предлагат преминаване към топлина. Използвайте пакет с лед, който е увит в кърпа или опитайте подгряваща подложка за около 15-20 минути наведнъж. Внимавайте да не изгорите кожата си.

Изпробвайте лекарства без рецепта

НСПВС като ибупрофен и напроксен могат да помогнат да облекчите болката си, както и да намалите възпалението. Спазвайте дозата върху етикета на лекарството, освен ако вашият лекар не ви даде специални инструкции.

Попитайте за рецепта

12 супер ползи за здравето от орехите

Орехите осигуряват здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали - и това са само част от полезните им свойнства за нашето здраве. ...

Ако домашните лекарства не помогнат, консултирайте се с вашия лекар. Има много лекарства, отпускани по лекарско предписание, като мускулни релаксири и НСПВС с по-голяма сила, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре. Лекарствата срещу гърчове, като габапентин, също изглежда помагат на някои хора.

Работете с физикален терапевт

Физикалната терапия може да ви помогне да коригирате лошата стойка или да укрепите мускулите, които поддържат долната част на гърба. Терапевтът ще създаде програма за упражнения, включваща техники за разтягане, които можете да правите у дома.

Опитайте акупунктура

Тази практика от древната китайска медицина навлиза все повече и в западната и съвременна медицина. Някои изследвания показват, че може да действа дори по-добре от традиционното лечение на болки в гърба. Важно е да намерите лицензиран лекар, практикуващ акупунктура.

12 съвета за отказване на цигарите

Пушенето на цигари причинява сериозни заболявания и води до пристрастяване. Когато се запали цигара, тютюнът гори и създава дим. В цига...

Ходете на масаж

Професионалните масажи не са само за релаксация. Изследванията показват, че масажната терапия облекчава болката и подобрява кръвообръщението в долната част на масажист, който е специализиран в болки в гърба.

Контролирайте емоциите си

Не, болката не е само в главата ви, но емоциите ви могат да играят сериозна роля. Стресът кара мускулите ви да се напрягат и също така прави болката да изглежда по-лоша. Биофийдбекът, който ви показва как вашето мислене и поведение влияе на дишането и сърдечната честота, може да предложи известно облекчение. Можете също да опитате когнитивно-поведенческа терапия. Ще работите с експерт по психично здраве, който ще ви помогне да промените поведението и мислите си.

Кога да потърсите лекарска помощ

15 страхотни ползи от портокаловия сок

Портокаловият сок е една от най-известните и предпочитани напитки по целия свят. Той е невероятно достъпен и лесен за приготвяне, тъй к...

Обикновено ишиасът е болезнен, но не опасен. Има моменти, в които веднага ще искате да се обадите на вашия лекар. Свържете се с него, ако имате температура, кръв в урината, проблеми с контролирането на червата или пикочния мехур или болка, която е толкова силна, че се будите през нощта.

Кога се нуждаете от операция

Повечето хора със ишиас не се нуждаят от операция. Но вашият лекар може да го предложи, ако имате проблеми с ходенето, загубите контрол над пикочния мехур и червата или болката ви се влошава, a леченияta не помагат. Най-добрата процедура зависи от това, което причинява вашите симптоми. Най-често се премахва хернията на диска ви, която притиска седалищния нерв.

източник: www.webmd.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com