X
 
 

1 500 асеновградчани създават "Гората на живота" в памет на починало момче

8021 0
1 500 асеновградчани създават "Гората на живота" в памет на починало момче
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Младежи от Асеновград се амбицираха и с доброволен труд ще направят първите стъпки към изграждане на ново място за отдих и спорт. В памет на своя приятел Георги, който бе пребит пред пловдивска дискотека и по-късно почина в болница, младите асеновградчани се обединиха около идеята за място на толерантността. То ще напомня за случилото се с 18-годишния им приятел и ще приканва към повече търпение и по-добро отношение между хората. Тяхната инициатива е подкрепена от стотици родители, които също с доброволен труд се заемат с организиране на различни дейности и помощ в изграждането на "Гората на живота".

Над 1 500 души са заявили желанието си да се включат в каузата. Почти всеки от тях е експерт в различна област и може да помогне със знания и доброволен труд. Към тях се е присъединил и общинският съветник от асеновградската структура на НФСБ (ВМРО–БНД) Илия Кендев. Като представител на инициаторите, той е провел няколко срещи с ръководството на общината и е установено, че районът е с предназначение за спорт и отдих. Идеята е съгласувана също с главния архитект и с експертите от отдел "Екология".Кендев съобщи, че в момента ландшафт-инженер изготвя проект по отношение на видовете дървета и храсти, които ще бъдат засадени на мястото, и тяхното разположение и отстояние едно от друго. По думите му, има разрешение за изпълнение, както и одобрена схема. Изчаква се мнението на геодезист, който да очертае точните граници на терена, който ще се залесява от децата.

Залесяване в Стара Загора

Акция по залесяване на Стара Загора, посветен на Европейската седмица на гората, организира Областният информационен център (ОИЦ) съвме...

"Много се надяваме, че първите стъпки към реализиране на идеята ще стартират преди коледните празници, защото след това, времето няма да е подходящо за засаждане на дървета", коментира Илия Кендев. Той допълни, че идеята е освен залесяване, впоследствие да се издигне и чешма в памет на починалото момче Георги, пейки, осветление, съоръжения за спорт и други. Предложението включва също финалът на планираната за изграждане велоалея да бъде позициониран точно в този парк.

Целта е учениците сами да поддържат новоизградения от тях самите парк, да вложат труд, да опазват природата и да се научат на толерантност помежду си. Цели се също всеки, който посети мястото, да се замисли над случилия се инцидент и да не допускат подобни ситуации със себе си. "Гората на живота" ще бъде разположена в непосредствена близост до Спортна зала "Асеновец". Мястото към момента е изоставено и занемарено, обрасло в растителност.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители