2 000 лв. ще плати община Асеновград на жена, ухапана от бездомно куче

4723
2 000 лв. ще плати община Асеновград на жена, ухапана от бездомно куче
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновградчанка осъди община Асеновград заради нападение от бездомно куче. Обезщетението, което следва да плати градската управа, е в размер на 2 000 лева. По думите на пострадалата, инцидентът е станал преди година. Около 11:00 ч. на 02.02.18 г. жената излязла от църквата „Свети Иван Рилски“ в Асеновград. Прибирайки се към дома си - в района на сградата на бившето „БКС“ - била нападната от две безстопанствени кучета. Едното я е захапало от вътрешната страна на лявото коляно и разкъсало кожата й, вследствие на което се отворила голяма рана.

Асеновградчанката била спасена благодарение на намесата на случайни минувачи. След ухапването раната й се възпалила, което наложило да потърси лекарства помощ. Медиците й назначили петкратен амбулаторен курс по схема с противобясна ваксина, както и посещения в хирургичен кабинет за обработване на раната, тъй като възпалителния процес не затихвал. Разкъсването на плътта се оказало по-сериозно и затова при един от прегледите била предупредена, че евентуално може да се наложи провеждане на пластична операция.

Лечението продължило около три месеца, като през този период придвижването й било трудно, крака и бил обездвижен, не можела да се обслужва и да се качва по стълби. В иска си срещу община Асеновград жената твърди, че в резултат на ухапването е претърпява силни болки и страдания през първите седмици и по-затихващи до пълното заздравяване на раната. Освен това, все още се страхува да предприема по-дълги излизания от дома си, а при движение по стълби винаги се налага да е с придружител.

Потърпевшата заявява, че въпреки възрастта си от 81 г., до момента на инцидента се е чувствала добре, била е здрава, жизнена и се е справяла сама с домакинството и с всички задължения. А сега разчита на помощна на близки. Като отговорна за случилото се пострадалата посочва община Асеновград, на която, според Закона за защита на животните, е възложено задължението за надзор и грижи за бездомните кучета на асеновградска територия, както и предприемане на мерки за предотвратяване на агресивното им поведение.

Затова искът на жената е да бъде постановено решение, с което местното управление да бъде осъдено да й заплати обезщетение за описаните неимуществени вреди, в размер на 2 000 лева. Сумата е посочена въз основа равностойността на понесените от нея болки, страдания и неудобства от причинената й разкъсно-контузна рана от ухапване от бездомно куче, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на главниците.

Община Асеновград, от своя страна оспорва иска, като неоснователен и недоказан. Мотив за протеста на общинското ръководство е, че за да бъде ангажирана отговорността на администрацията е необходимо да е изпълнен целият фактически състав на деянието. А именно: то да е изразяващо се в действие или бездействие, в несъобразяване с правните норми, установени с действащото законодателство, вината да е свързана с вредоносни последици на деянието и да е настъпила в резултат на противоправното и виновно поведение на ответника. От община Асеновград са заявили пред магистратите че при инцидента при тях не е постъпил сигнал, а такъв е регистриран едва на 20.03.18 г., като веднага след това е извършена проверка. От градската управа са категорични, че изпълняват стриктно възложените им със закон задължения. Общината претендира и за размера на исканата от жената сума, заявявайки че е завишен размерът й.

Като доказателства за случилото се асеновградчанката е представила пред съда амбулаторни листове, лист за преглед на пациент в спешно отделение и допълнителен лист, имунизационен график. В подкрепа на пострадалата пред магистратите в Асеновград нейна съседка и очевидец на инцидента казва, че в същия момент тя била в близкия квартален магазин. Излизайки от обекта, жената чула силни писъци. Веднага след това, видяла, че на отсрещния тротоар е Надя, която пищяла в уплаха, докато едно куче е било захапало за крака, а друго стояло в близост до нея. На помощ на жената се стекли много хора, които успели да я освободят от четириногото.

Властта си върши работата да се погрижи за бездомно куче след заплахи (ВИДЕО)

За уникален случай от българското ежедневие разказа българският журналист и блогър Татяна Кристи в личния си профил във Facebook. Става...

Съседката на потърпевшата й помогнала да се прибере вкъщи. Още същия ден Надя била заведена от близките си в болницата, където й била оказана медицинска помощ и предписано лечение. Свидетели на случилото се твърдят, че кучето, което е ухапало жената, не е имало поставен маркер на ушите, нито е било с нашийник. Живеещи в района на бившето „БКС“ в Асеновград твърдят, че по време на инцидента са се движили и продължават да обикалят много бездомни кучета. Хората казват, че неколкократно са сигнализирали за това.

Според пострадалата, общинската администрация в града е отговорна за случилото се заради това, че е бездействала в задълженията си да настанява бездомни животни в създадени за целта приюти. В документа с решението се казва, че съгласно Наредбата за обществения ред на община Асеновград и Наредба за овладяване популацията на безстопанствени кучета и котки, "куче без нашийник /нагръдник/ и повод, непридружено от собственика си, се счита за безстопанствено и поражда задължения за служителите на общинския приют за безстопанствени кучета да го заловят и приберат в приюта".

От събраните по делото доказателства и свидетелските показания, станало ясно, че четириногото, ухапало 81-годишната асеновградчанка е било точно такова. В тази връзка, е установено, че не са предприети действия за настаняването на животното в приют или за неговото обезвреждане, преди настъпване на инцидента, което "обуславя пасивната легитимация на ответника по иска и е основание за ангажиране на отговорността му". В крайна сметка, община Асеновград е осъдена да изплати сумата от 2 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки, страдания и неудобство от причинената разкъсно-контузна рана в областта на коляното на левия крак на Надя, вследствие от ухапването от бездомно куче. Общинска администрация ще трябва да плати и още 400 лева за направените разноски по делото.

Обжалване на решението може да се извърши пред Пловдивския окръжен съд в 2-седмичен срок от получаване на съобщението от страните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com