300 лв. и 50-литрово буре - за най-добрият винар в Асеновград, 50 лв. - за най-вкусните сарми

4245
300 лв. и 50-литрово буре - за най-добрият винар в Асеновград, 50 лв. - за най-вкусните сарми
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Точно 56 вина, от които шест бели, четири розе и 46 червени ще се състезават тази година в конкурса за "Най-добро домашно вино на Асеновград" от реколта 2018. Сред всички участници представителите на дамите са четири на брой. Освен 29-имата кандидати от асеновградския регион, участие в надпреварата взимат и винопроизводители от Куклен, Крумово, Съединение, Пазарджик, Троян и Варна.

Най-сериозна заявка за първото място отново е на прочутият станимашки мавруд, който държи рекорда с 12 подадени проби. Каберне, мерло, сира и други различни купажи са част от червените вина, които очакват прецизната селекция на експертните съдии. Общият награден фонд, който ще бъде раздаден на първенците, е в размер на над 1 200 лева плюс две 50-литрови бурета.

Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино

По-голяма част от плантациите с корков дъб се намират в Португалия, която е и основният износител на този материал в света. В Испания с...

Голямата награда за най-доброто домашно червено вино е 300 лева и едното от буретата. Следващият в класацията ще получи 250 лева, а третият - 150 лева. При белите вина и розето ще бъдат наградени само победителите - с по 180 лева. Награда ще има и за производител от населено място извън община Асеновград, като на отличения ще му бъде връчено другото 50-литрово буре. 200 лева пък са отделени за специалната награда „Никола Македонски”. Такава е и сумата, с която ще се сдоби човекът, произвел най-добрия домашен мавруд.

Паралелно ще се проведе и вече превърналият се в традиция кулинарен конкурс "Най-вкусните станимашки сармички". В конкурса може да участва всеки, който има отношение към традиционната станимашка кухня, посочват организаторите. Критериите, по които ще се оценяват произведенията, ще са не само вкусовите качества на сармите, а и големината им, както и естетичното им поднасяне с най-интересно разказаната рецепта. Кандидатите могат да участват със сарми, приготвени с 0,5 килограма кайма и представени на конкурса в подходящ съд, аранжирани по преценка на кулинара.

Записването в конкурса може да се осъществи чрез позвъняване на телефон 0331 621 61. Сармите трябва да бъдат представени за дегустация във времето от 15:30 ч. до 16:30 ч. на 30.01.19 г. (сряда) в ресторант „Tasty”. Самото дегустиране ще протече от 16:30 ч. на същото място. Победителите ще бъдат наградени на 31.01.19 г. от 14:00 ч. на площад „Академик Николай Хайтов”, като съпътстваща програма на конкурса за „Най-добро домашно вино” реколта 2018 г.

Участниците ще се състезават в две категории - лозови и зелеви сарми. 50 лева е наградата за първо място за зелевите сарми. Вторият ще получи 40 лева. А третият в кулинарната класация - 30 лева. Предвидено е да бъдат връчени и две поощрителни награди от по 20 лева. За лозовите сарми ще бъде дадена една награда - най-добрият готвач тук ще получи 40 лева. На всички, участвали в конкурса за "Най-вкусни сармички", вложените продукти ще бъдат заплатени.

В Русе популяризират Пътя на римските императори и Дунавския път на виното

В периода от 26 от 28 ноември в залите на Регионалния исторически музей и в Клуба на дейците на културата в Русе се проведе среща на па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com