Асеновград чества своето освобождение днес (СНИМКИ)

3604
Асеновград чества своето освобождение днес (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Точно 142 г. от своето Освобождение чества Асеновград днес. Венци и цветя бяха положени от кмета на града доктор Христо Грудев, официални лица, граждани и общественици пред бюст-паметника на генерал Виктор Дезидериевич Дандевил в града. Празничната програма откри Представителният духов оркестър на ВВС – Пловдив. След това, бе приет  и почетен караул на Военно формирование 24490 в Асеновград. Заупокойна литургия бе отслужена от сеновградски свещеници.

142 години от Освобождението на София (СНИМКИ)

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие София отбеляза 142-та годишнина...

Слово пред присъстващите произнесе и Мина Христемова – уредник в Исторически музей - Асеновград. Тя разказа, че когато асеновградчани посрещат генерал Дандевил като освободител, това не означава, че от този ден започва нова епоха от историята на града. Христемова отбеляза, че конфликтите във възрожденската и не само в тази епоха са не между българи и турци, а между българи и гърци. Българите в продължение на много дълго време трябва да докажат себе си, че са много по-способни и имат повече власт в пространството, което населяват.

"А това в някогашна Станимака не се случва. Хората, посрещайки генерал Дандевил, българите в този край трябва да преодолеят огромният икономически, културен и друг диктат на гърците. Те трябва да ги изолират от своето пространство и да създадат своя град такъв, какъвто искат да бъде. Защото гърците, веднага след освобождението подават нота и искат нашият град да не се причислява към българската държава. Така че борбата на българите след 18.01.1878 г. е много продължителна. В продължение на дълги години след тази дата българският народ трябва да отстоява своите права не само в полето на културата, образованието, икономиката. Те трябва да се наложат. И това става факт едва в края на 20-те години на XX-ти век", обясни Мина Христемова.

Ученици от ОУ „Ангел Кънчев” разказаха как е било постигнато Освобождението на Асеновград. Децата припомниха от историята, че през есента и в края на 1877 г. през града преминават тълпи турски бежанци към Одрин и Цариград. Започват да се изтеглят и военни части на армията от Сюлейман. Отстъплението им е съпроводено с грабежи. Една част от асеновградчани се укриват в местността "Куру дере", а други в горите и зад стените на близките манастири. Тревога и страх преминават през сърцата и на хората в селата. Не са пощадени и църквата в село Новаково, а част от манастира "Света Неделя" с училището са изпепелени.

С поредица от културни събития Плевен ще отбележи 142 години от освобождението си

В Плевен днес започва поредица от изложби, спектакли, концерти и други културни събития, посветени на 10 декември – деня, в който...

На 16-ти януари Пловдив посреща освободителите, а напрежението в Асеновград нараства. Почти в пълен състав в града се събират войските на Сюлейман паша и Шакир паша. Руските войски обаче приближавали постепенно към Асеновград, а боеве се водели в Брестник и Крумово. Още в ранните часове на 18.01.1878 г. позициите си при Станимака турските войски започват да отстъпват, а руските освободители са посрещнати в града с камбанен звън. Името на генерал Дандевил - Освободителят се предава като легенда от поколение на поколение, а бюст-паметникът му е издигнат по инициатива на деца от Асеновград.

Кметът на града доктор Христо Грудев също се обърна към асеновградчани с поздрав по повод Освобождението на Асеновград. Градоначалникът припомни кой е генерал Дандевил. "Той олицетворява стотиците хиляди руски войни, които са тръгнали да защитават своите имперски интереси и в част от тях освобождението на България. Генерал Дандевил е символ на интеграцията на хората. Той е син на френски офицер, който заедно с Наполеоновата армия навлиза в Русия, за да я окупира. Руската армия успява да прогони Наполеон от пределите на страната и офицерът Дандевил остава военнопленник. Приема руско поданство и по-късно се жени за руска дворянка, а техният син става офицер в руската имперска армия. Той е символ за всички нас. Също като него ние трябва да интегрираме и приемаме различните и заедно обединени да работим за общината, държавата и Европа", сподели в изказването си кметът Христо Грудев.

С патриотични песни в празничната програма се включиха и младите таланти от  Вокална формация „Калина Малина”. В края на официалната церемония всички присъстващи коленичиха в знак на признателност към освободителите. После прозвучаване и химна на България, с което бе поставен финалът на честване 142-рата годишнина от Освобождението на Асеновград.

Тетевен отбеляза 142 г. от Освобождението си с впечатляваща възстановка и концерт-спектакъл

За трета поредна година жители и гости на Тетевен си припомниха моменти от освобождението на града. Историческата възстановка се превър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com