Асеновград с изцяло нов площад до 2022 г.

11650
Асеновград с изцяло нов площад до 2022 г.
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Пълният проект „Благоустрояване на част от централната зона и площад „Акад. Николай Хайтов“ в гр. Асеновград – I етап“ бе представен пред асеновградчани. Той е на обща стойност над 4 313 000 лева с ДДС. Около 3 660 000 лева са парите, отпуснати от Европейския съюз, и приблизително 647 000 лева - от национално съфинансиране.

Основните видове строително-монтажни работи, предвидени в проекта, са:изграждане на открита сцена с обслужваща сграда; изграждане на алпинеум и амфитеатрална зона за отдих и социални контакти; полагане на нова стоманобетонова плоча на ниво II; цялостно отводняване на ниво II и ниво III; демонтаж на съществуващи и монтаж на нови настилки; цялостно озеленяване на новооформените зелени площи с нови иглолистни и широколистни дървета, декоративни храсти, затревяване; изграждане на поливна система; изграждане на система за видеонаблюдение; поставяне на ново улично и площадково енергоспестяващо осветление; осигуряване на достъпна архитектурна градска среда – рампи и асансьор за хора с увреждания, обслужващ 3-те нива на центъра.

Часовникова кула и сцена на открито, изграждат на площада в Асеновград

Часовникова кула, сцена на открито и зелена зона, изграждат на площада в община Асеновград. Проектът е на стойност 4 300 000 лева с ДДС...

Фирма изпълнител на строителните дейности вече е избрана и се изчаква изтичането на 14-дневният срок за обжалване. Средствата за реновиране централната градска част се отпускат от Европейския съюз и са предназначени само и единствено за реализирането на проектното предложение, уточняват от градската управа. Новият център трябва да бъде факт най-късно до 01.12.22 г. По думите на заместник-кмета на Асеновград инженер Стоян Димитров, последното обследване на зоната е направено преди около 10 години.

От продължилите дълги години течове, които са налични и към момента, конструкцията на II-ро площадно ниво конструкция е компрометирана. Изгнили са армировките, които държат цялото пространство, поради което отдавна е забранено провеждането на каквито и да било събития в тази част от центъра. Това е първият етап от проекта. "Основен проблем, който наблюдаваме в момента в тази централна зона е, че не е добре експлоатирана, от гледна точка на това, че в горещите летни месеци там няма зеленина и съответно - липсват сенчести места за отдих и почивка", поясни Димитров. Той допълни, че общината ще търси възможности за финансиране и на втория и третия етапи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com