Асеновградчани се оплакаха: Ромски деца нападат българчета

13788
Асеновградчани се оплакаха: Ромски деца нападат българчета
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Поредно етническо напрежение у нас, този път в Асеновград, където масово се оплакаха от ромски нападения над деца. След ескалацията на напрежението между българи и роми в село Войводиново заради случая с пребития командос, асеновградчани започнаха масово да споделят в социалната мрежа за подобни инциденти между двата етноса. Обезверени от работата на полицията и съдебната система, обаче, всеки от оплакалите се във Facebook казва, че не е подал жалба в полицията.

Към днешна дата и според твърденията на гражданите става ясно, че нападения, от страна на роми спрямо български деца не са рядкост. Първа се осмели да сподели за случилото се Радина Атанасова - майка на 11-годишно момче от Асеновград. "Как да постъпи синът ми, прибирайки се от училище и незнайно защо е нападнат от ромски деца? Той е сам, а те са седем. Кой в случаят е по-силният?", пита обезпокоена жената.

Ромският протест срещу Каракачанов - защото дели българи и роми

Протест от няколкостотин души от ромски произход, предимно по-млади и буквално деца, се проведе пред Министерския съвет – с искан...

Пред екипа ни майката сподели, че синът ѝ се прибирал от училище, когато го пресрещнали ромите, които били приблизително на негова възраст. Ромските деца започнали да ругаят момчето с нецензурни думи, без причина, по негови твърдения. Постепенно детето започнало да върви по-бързо от "страх да не стане по-лошо и евентуално да не се стигне до физическа саморазправа". Ромите обаче го настигнали и ситуацията се повторила. Ругаели го и го плюели. Тогава синът на Радина блъснал едното ромче с ръце и се затичал към вкъщи. Майката решила, че няма да подаде жалба в полицията, тъй като не вярва в ефективността на институцията. Тя разказва, че неколкократно е подавала сигнал на телефон 112 за ромчета, които се скитат по улиците и не са на училище. А след поредно позвъняване ѝ било съобщено, че ще я санкционират, ако се обади отново по същия въпрос.

Шавер Касим пък разказа за Actualno.com, че през миналата година синът ѝ, също прибирайки се от училище, е бил пресрещнат от няколко деца от ромски произход. Те са поискали пари или цигари от него и са го изплашили, но момчето е успяло да избяга. "Нямаме нанесена телесна повреда. Не съм подала и сигнал никъде. Просто вече аз си го забирам от училище. И да бях подала сигнал, едва ли щеше да има полза. Всеки ден чуваме вече, че все повече си позволяват да пречат на децата ни", обясни ситуацията Касим.

Елиф Байрам се осмели да сподели чак сега за възникнал преди няколко месеца инцидент. Тогава по-малката ѝ сестра била нападната от четири ромски деца, отново прибирайки се от училище посред бял ден. Детето се е опитало да ги изплаши, за да си тръгнат, казвайки им, че баща ѝ я чака в колата по-горе и по-добре да я оставят на мира. Ромчетата, обаче, не се "хванали" и са ѝ взели всичките пари, които е носила у себе си. А отделно е останала уплахата. "Как може да се защити едно 16-годишно момиче срещу четирима роми? Това се случва на всяко трето дете. Не сме подали сигнал никъде. Тя беше доста изплашена. Просто вече отбягва улиците, в които се навъртат роми и винаги гледа да не е сама", жалва се Елиф.

Още няколко подобни истории споделиха накратко потребители в социалната мрежа, като предимно се споменава тормоз над деца. Жени пък се оплакват, че роми са опитвали да ги "пипат", докато си вървят по улицата. Проблемът с ромската интеграция и възпитание стои на дневен ред в цялата страна. В Асеновград той е особено наболял заради събитията от лятото на 2017 година, когато роми нападнаха гребци от местния спортен клуб по кану-каяк.

И в Троян протестират срещу ромско гето, има заплаха 100 000 роми да идат пред МС

След Войводиново, протест и в Троян – заради незаконни постройки и истинско ромско гето в града. Това е неолитно селище, от 40 го...

Припомняме, че тогава хиляди хора от цяла България се събраха на протест срещу ромските своеволия. След няколко съборени незаконни ромски постройки в пределите на града, множество посещения на бившия заместник-министър-председател Валери Симеонов и изграждане на полицейска приемна протестните действия бяха преустановени, а нещата притихнаха. "Но дали това не е просто подтискане на проблема, а не решението му?", се питат асеновградчани в момента, подчертавайки, че от дните на протестите досега ромите в града сякаш се чувстват по-защитени и си позволяват все повече своеволия и неприемливо поведение в институции и на обществени места.

Броят на ромското население в града видимо расте с всяка изминала година. Големината на незаконните сметища около махалата в Асеновград продължава да нараства, а отпадъците се чистят с парите на данъкоплатците. Заловени да изхвърлят боклук на нерегламентирани за целта места са едва шестима души. На пръв поглед не става ясно дали градскта управа на Асеновград е предприела реални превантивни мерки срещу евентуалното повторно избухване на нов конфликт.

Създаден е План за действие за интегриране на ромите (2018 г. - 2020 г.), който представлява общ анализ на населението в общината, образованието, възрастта, полът и разпределението по местоживеене на хората по населените места в региона, към декември 2017 г. Според документа, за опазване на обществения ред в районите с компактно ромско население в Асеновград полицейските служители редовно провеждат работни срещи с лидерие на ромите и живеещите в квартал "Лозница". Изнасят им се беседи и се осъществява поддържане на обратна връзка.

В село Боянци, което е населено с компактно ромско население, е създадено и действа читалище. Всички читалища развиват културна и просветна дейност чрез библиотеки, различни школи по изкуства и езикова подготовка. Те са едни от основните организатори на културни събития. Достъпът на ромите до дейността на читалищата и библиотеките не е ограничен и всички, които имат желание, могат да се възползват от това. В Планът за действие на интегриране на ромите са приложени и няколко приоритета, като "Образование" - за превенция отпадането на учениците от училище, "Здравеопазване" - за въвеждане на интерактивни сесии по здравно и сексуално образование в училищата с предимно ромско население, като част от задължителната учебна програма, "Жилищни условия" - за идентифициране и отреждане на подходящи терени - общинска собственост, за жилищно строителство, "Заетост" - за организиране на обучителни курсове за безработни лица, с цел  мотивация за активно търсене на работа и професионална ориентация и квалификация.

Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното

Тази история я описвам не за първи път, но си струва. Тя е илюстрация на един проблем, който периодично взривява обществото, противопос...

Но никъде не се споменава за справяне с точно битовата и уличната престъпност, от която страдат децата на асеновградчани. От местното управление не успяха в рамките на ден да ни кажат какъв е броят на съборените незаконни ромски постройки на територията на общината през 2017 г. и 2018 г., нито какво е планирано с цел ограничаване изграждането на такива, нито кога е извършена последната инспекция по въпроса и планирани ли са нови проверки за вбъдеще? Веднага, щом получи отговор, Actualno.com ще ви информира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com