Близо 200 неосигурени лекувани за сметка на МБАЛ - Асеновград през 2019 г.

3859
Близо 200 неосигурени лекувани за сметка на МБАЛ - Асеновград през 2019 г.
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

С общо 290 души персонал разполага МБАЛ - Асеновград, става ясно от отчета за 2019 г., който управителят на лечебното заведение доктор Иван Червенков представи пред Общинския съвет в града. От тях 274 са на основен трудов договор, като 68 са лекарите, а 79 са медицинските сестри. Възрастовата структура на персонала се е запазила в последните години, с не значителни промени. Лекарите под 35-годишна възраст в МБАЛ - Асеновград са 18 на брой. А тези, над 65 г. са 16. При медицинските сестри - едва 5 са под 35 г. и 13 са над 65-годишна възраст.

В болницата са обособени различни отделения с определен брой легла. В Първо отделение по вътрешни болести има 35 легла - 24 кардиологични, от които 6 са интензивни, и 11 са пулмологични. И във Второ вътрешно отделение по вътрешни болести са разположени 35 легла, от които гастроентерологични са 17, ендокринологични са 7 и нефрологични са 11. С по 30 легла разполагат Отделението по хирургия и Отделението по педиатрия. А в Отделението по акушерство и кардиология са 35, от които 10 - родилни. 33 са леглата в Отделението по нервни болести, а 10 - в Отделението по ушно-носно-гърлени болести (УНГ). В Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) леглата са 6 и всички са интензивни, а Отделението по спешна медицина разполага с 2 легла. Все още не е разрешен проблемът с достъпа на трудно подвижни хора до личните им лекари. Те са разположени на втория етаж, до който ням асансьор за пациенти. Към момента достъпът на трудно подвижни хора се осъществява през отделенията на МБАЛ - Асеновград, което нарушава пропускателния режим в лечебното заведение. Според доклада здравното заведение разполага с съвременна апаратура.

Турция предоставя безплатно лечение на COVID-19 за неосигурени граждани

Нов регламент, приет днес, 14 април, позволява на турските граждани да получават безплатно лечение за COVID-19, дори ако нямат социална...

И тази година пред болницата стои проблемът с ползването на парното отопление. Проверки са установили, че то се използва от някои структури, без да се заплаща. МБАЛ - Асеновград разполага общо със 7 автомобила. 3 от тях са леки коли, 2 линейки и два микробуса за превоз на пациенти за провеждане на хемодиализа, един от които е оборудван за превоз на трудно подвижни хора. Едната линейка, която е дарение на лечебното заведение, не е в движение поради високата себестойност на поддръжката й. Значителни са разходите на болницата за изхвърляне на битови отпадъци, казва в доклада си доктор Червенков. Сумата се поема изцяло от лечебното заведение и никоя друга структура на територията й не заплаща за тази услуга. Над 15 000 лева на година струва изхвърлянето на битови отпадъци, като се очаква през 2020 г. сумата да надхвърли 16 000 лева.

Управителят на МБАЛ - Асеновград съобщава и за проблем с охранителната дейност. Неговата идея е постът на охраната да се изведе в отделен вход от този, на болничното заведение, тъй като сериозен проблем и напрежение създава струпването на множество пациенти след 19:00 ч. пред кабинета за неотложна помощ. Точно 17 372 пациенти са посетили МБАЛ - Асеновград през 2019 г., като най-много са потърсили помощ от Отделението по нервни болести - 1978. През 2019 г. Отделението по спешна медицина пък е обслужило общо 8 373-ма души, от които 1 284 деца. Починалите в звеното са 20. От лабораторията са направени общо над 312 000 клинични изследвания. Броят на преминалите през стационара пациенти (т.е. хоспитализираните) през миналата година е 10 270. От тях лекуваните неосигурени болни са 178, 35 от които - родилки. Разходите за лечението им остават за сметка на МБАЛ - Асеновград.

За изминалата година лечебното заведение отчита положителен финансов резултат. Приходите на болницата за 2019 г. възлизат на 8 303 056 лева, а разходите са в размер на 8 129 954 лева. Крайният финансов резултат, който се получава, е +173 102 лева. След приспадане на разходи за данъци чистата печалба на дружеството е в размер на 102 000 лева. От таблицата в доклада става ясно, че на минус през миналата година са работели 5 отделения: ОАИЛ (-587 424 лева), УНГ (-46 254 лева), Отделението по педиатрия (-25 964 лева), Отделението по хемодиализа (-61 574 лева) и Отделението по спешна медицина (-347 006 лева). Доктор Иван Червенков описва в отчета си, че възможна причина за отрицателния финансов резултат в някои отделения са наложените лимити и непрекъснатото увеличаване на минималната работна заплата и цени на услугите. За един преминал болен през миналата година МБАЛ - Асеновград е отделяла по близо 880 лева средно, като в сумата влизат разходи за процедури, нощувки, храна, медикаменти.

Междувременно, от годишният финансов отчет за "Медицински център I", който е разположен в сградата на общинското лечебно заведение, става ясно, че звеното е на загуба за 2019 г. с 16 000 лева. Приходите на структурата са в размер на 734 000 лева. Те се генерират основно от разчети с Регионалната здравно осигурителна каса (РЗОК) - Пловдив, от такси на пациенти, от наеми на кабинети и други. Разходите обаче възлизат на 789 000 лева. Средствата са разходвани за материали, външни услуги, трудови възнаграждения, договори и осигуровки, амортизации и други. Причина за отрицателния финансов резултат, според доклада на управителя на Медицинския център доктор Петър Аргиров, е силно намалелият брой на направленията, както и на паричните постъпления от изследвания.

Готово е отделението за заразени с COVID-19 в МБАЛ - Асеновград (СНИМКИ)

МБАЛ - Асеновград - готова с новото отделение. Днес (16.04.20 г.) приключи ремонтът на звеното, в което ще бъдат настанявани заразени с...

В отчета си той предложи на Общинския съвет в Асеновград да вземе решение, с което загубата да се покрие от натрупаната през годините неразпределена печалба в дружеството. И посочва, че очакванията му, като управител, са през следващата финансова 2020 г. нетния финансов резултат от дейността на "Медицински център I" да бъде печалба в размер на 2 000 - 3 000 лева. В звеното работят общо 56 души, сред които доктори, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевт, санитари, администрация и друг персонал, като всички лекари са с придобити специалности.

Общински съвет - Асеновград прие отчетите на двете болничени структури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com