Дефиле на булки и изложба на ретро булчински аксесоари в Асеновград (СНИМКИ)

11421
Дефиле на булки и изложба на ретро булчински аксесоари в Асеновград (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Изложба по повод юбилейната 120-годишнина от създаването на първата фабрика за изкуствени цветя "Христо Ковачев - Манийката" бе организирана в Асеновград. Предприятието е съществувало до 1912 г. То е било първото с такова производство в България, а според някои автори - и на Балканския полуостров.

Близо 200 булки обагриха Асеновград в бяло (СНИМКИ)

Близо 200 малки момиченца, облечени като булки, украсиха Градския парк на Асеновград. Всяка година на Еньовден в града се провежда обич...

Дейността на фабриката се е разраснала бързо и за кратко време е спечелила популярност. Фирмата е имала представителства и в други градове, търгувала е дори и в чужбина. Именно от там са взаимствани идеи, сред които технологията на производството на изкуствени цветя. По-късно сред изделията са и червила, украси за дома, венци и други видове аксесоари. Само няколко години след създаването си, фабриката претърпява фалит. Наследниците на Ковачев обаче продължават традицията по производство на изкуствени цветя.

След промените през 1989 г. негови внуци откриват едно от първите булчински ателиета в Асеновград, кръщавайки го на дядо си. Така, производството на аксесоари започват да отстъпва пред това, на роклите. Впоследствие започват да се отварят все повече модни къщи за булчински облекла, за да се стигне до днес, когато Асеновград се слави, като градът на булките.

Роклите на малките булки в Асеновград - семпли, но красиви (СНИМКИ)

Повече от 300 калиници шестваха по улиците на Асеновград в празничния Еньовден. Обичаят в града малки момичета да се обличат като булки...

Експозицията е подредена в Историческия музей. Тя ще остане там до декември месец. Сред експонатите могат да се видят автентични изкуствени цветя, запазени от първата фабрика на Христо Ковачев. На вниманието на посетителите са и две ретро булчински рокли и други предмети, свързани с историята на предприятието. "Посланието на събитието е да кажем на асеновградчани, че трябва да се гордеят. Защото Асеновград е единственият град в България, който така успешно развива този бизнес. Това е и естетическа наслада за всички нас и нека и занапред да бъдем първенци", каза за Actualno.com уредникът в музейната институция Надя Янкова.

Откриването на изложбата бе предшествано от модно дефиле на булчински рокли от известни асеновградски дизайнери. Пред сградата на Исторически музей - Асеновград в ревю моделите представиха модерни тоалети за булки и официални вечери.

Ето тези 2 зодии са най-откачените булки

Сватбата е един от най-прекрасните моменти за една жена. Всеобщ факт е обаче, че организирането на сватба може да подложи на изпитание ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com